Stripgeschiedenis

1980-90 Krantenstrip

F. C. Knudde

Toon van Driel is de geestelijk vader van de onfortuinlijke voetbalclub F.C. Knudde, die vanaf de jaren tachtig in het Algemeen Dagblad verscheen. Van Knudde zijn inmiddels 34 albums verschenen. Van Driel is ook bekend om zijn André van Duin in stripvorm, en de onvergetelijke kroeglopers uit 'De Stamgasten', die we onder andere in het Algemeen Dagblad tegenkomen.

André van Duin

Hierboven de strip 'André van Duin', die ook in de Telegraaf verscheen. Deze strip heeft helaas nooit het hilarisch gehalte van zijn protagonist geëvenaard

.

Vader en Zoon

Van 1970 to 1987 verscheen de strip 'Vader en Zoon' van Peter van Straaten in Het Parool. De strip kende vele uitgaven in boekvorm. Het eeuwige generatieconflict tussen Vader en Zoon, gezet tegen de roerige politiek van de jaren zeventig, heeft velen een glimlach van herkenning ontlokt.

Dr. Silvester

'Dr. Silvester' is een krantenstrip van Willy Lohmann, die in de jaren tachtig in verschillende provinciale kranten verscheen.

Okke Okkinga - Trije Regels, 1987

In de Leeuwarder Courant verschenen de avonturen van Okke Okkinga, een strip van Gerrit Stapel, in de oorspronkelijke taal van deze Friese held.

Taalspegel, 1987Ook in de Leeuwarder Courant verscheen dagelijks de cartoon 'Taalspegel', waarin een voorbeeld van 'vernederlandst' Fries tegenover 'gaaf' Fries geplaatst werd. Zeer leerzaam voor de vele 'import-Friezen'! Hiernaast:-Zoiets zou eigenlijk verboden moeten worden.-Wie kan zoiets verbieden, de politie?

Bartje

Willem Ritstier debuteert met 'Bartje', een strip die niet alleen in de krant, maar ook in de Nederlandse editie van het weekblad Robbedoes verscheen.

Boes

De strip 'Boes' was afkomstig uit de Geesink studio's en werd getekend door Wil Raymakers. Er verscheen ook een populaire animatieserie.

Jaap Vegter

Wekelijks kunnen de lezers van Vrij Nederland genieten van de ironische, maatschappij-kritische visie van Jaap Vegter. Deze strip verschijnt al vanaf 1977 en heeft tot op heden (2001) niets aan scherpzinnigheid ingeboet.

Donald Duck parodie

In de jeugdbijlage Goochem van Het Parool beginnen de heren Windig en De Jong hun bijdragen te leveren. Hier een speciale Duck voor het Russische themanummer. Ook 'Heinz' zal als kat van de muzikant Rockin' Belly op deze plek debuteren.