Stripgeschiedenis

Ton Beek

Okki, door Ton Beek 1973
Okki Bokki Boef

Ton Beek (Amsterdam, 18/8/1926) studeerde aan het Instituut voor Kunstbijverheidsonderwijs en de Grafische School. Van 1946 tot 1966 werkte hij bij de Toonder Studio's, waar hij tekende aan lopende producties als 'Hollewijn', 'Panda' en 'Kappie', en voor Tom Poes Weekblad. Ook tekende hij rond 1957 reclameboekjes als 'De kroon op het werk', 'Het sluitstuk' en 'Hendrik Hamster's hachelijk avontuur' voor de brandverzekering van de Assumij.

Tussen december 1954 en maart 1959 verscheen zijn eigen strip 'Birre Beer' in het Algemeen Handelsblad. Later werd de strip tot in de vroege jaren '70 herdrukt in Trouw en 't Kapoentje. 'Birre Beer' werd aanvankelijk geschreven door Phiny Dick, later werden de teksten verzorgd door Andries Brandt en Eiso Toonder.

Birre Beer en de Nijvere Neven, Ton Beek
Birre Beer

Nadat hij in 1966 freelancer was geworden tekende hij vooral 'Yogi Bear' strips voor de Flintstones-uitgave van de Geïllustreerde Pers. In de jaren zeventig werkte Ton Beek mee aan bladen van educatieve uitgeverij Malmberg, zoals Okki, waar hij 'Okki Bokki Boef' tekende op scenario van Patty Klein van 1971 tot 1975; en het blad Jippo, waarvoor hij 'Flip en Flossie' tekende in de jaargang 1973-74. 

Flip en Flossie (Jippo #1, 1974)
Flip en Flossie (Jippo #1, 1974)

Ton Beek heeft verder illustratiewerk gedaan voor de bladen Donald Duck, Bobo, Liselotje, en Wij En Onze Kinderen. Ook tekende en kleurde hij voor Bobo de stripversie van 'De Bereboot', de populaire tv-poppenserie van Rolf en Lo Hartog van Banda. In de jaren '80 tekende hij verhalen met de 'Roze Panter' voor de Zweedse uitgeverij Semic.

Okki cover door Ton Beek, 1973Okki cover door Ton Beek, 1973

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars