Stripgeschiedenis

Theo van den Boogaard

Sjef van Oekel, 1986
Sjef van Oekel, 1986

Als vijftienjarige gymnasiast tekende Theo van den Boogaard (25-3-1948) zijn eerste strip, 'Mark, Boter bij de Vis', voor uitgeverij Kennemer (1964). Daarna verschenen met grote regelmaat tekeningen van zijn hand in Hitweek, onder andere de serie 'Striptease', waar hij aan de hand van songteksten maatschappelijke kritiek leverde.

De Vliegende Hollander, 1966De Vliegende Hollander, 1966

Al in 1966, toen Theo 18 was, reikte zijn faam tot in het Algemeen Handelsblad, waar een interview met hem verscheen:

"Nazaat van de Toorops Theo J. A. van den Boogaard (18; 'de meeste mensen schrijven het als van der, en vergeten een o') uit het Noordhollandse forensen- en vakantiedorp Castricum koestert ambities die men niet gauw achter hem zou zoeken. Gezien zijn viriele, forse verschijning. Gezien zijn herkomst: een van de elf kinderen van een directeur van een reclamedistributiefirma.
Theo wil cartoonist worden."

Ans en HansAns en Hans

In 1967 maakte Theo van den Boogaard, samen met Jan Donkers, de stripserie 'Witje en Gertje' voor Hitweek, die in 1968-1969 in Aloha werd voortgezet. Voor Studio tekende hij de strip 'Pinokkio' (1968). In 1969 startte hij in Aloha (en kort daarna in Chick) 'Ans en Hans krijgen de Kans', een voor die tijd opzienbarende strip, vanwege de vrije behandeling van de seks.

reclame voor Playboy door Theo van den Boogaardreclame voor Playboy door Theo van den Boogaard
Reclamecampagne voor de Nederlandse Playboy

In Gandalf tekende hij belevenissen van 'Jan Alleman' (1970-1971), ook met een kritische inslag. Voor voetbal International tekende hij de strip 'Abe, een hotshot van een voetballerina' (1972). De tekst in deze strip is van Nico Scheepmaker.

Abe, door Theo van den BoogaardAbe, door Theo van den Boogaard
Hierboven de cover van 'Abe', hiernaast een plaatje van de douches bij Ajax, waarin we vele toenmalige vedetten herkennen...

In de Nieuwe Revu verscheen in 1976 'Sjef van Oekel in de Bocht', een strip over de belevenissen van de zeer bekende en evenzeer omstreden tv-persoonlijkheid, gespeeld door Dolf Brouwers, in een typetje bedacht door Wim T. Schippers. Van deze strip verschijnen vele albums, ook in het buitenland. Acteur Dolf Brouwers voelde zich aanvankelijk gevleid door zijn verschijning in stripvorm, maar naarmate de belevenissen van de strip-Sjef van Oekel absurder en profaner werden, begon hij zich te ergeren. "Het gevolg is dat veel mensen nu denken dat ik, Dolf Brouwers, al die dingen óók doe in het dagelijks leven!" In 1989 spande Brouwers een rechtzaak aan tegen Schippers en Van den Boogaard, ook omdat hij nooit een cent had gezien van de inkomsten die de strip genereerden. In 1991 oordeelde de rechter dat Dolf Brouwers niet langer mocht worden afgebeeld in 'obscene of pornografische scènes'. Een jaar later kwam het ook tot een financiële schikking.

Theo van den Boogaard tekende voort in de hem zo eigen Klare Lijn. In 2010 verscheen 'Streken van een Serialtekenaar', waarin niet alleen veel oud werk van de tekenaar, maar ook diverse nieuwe strips en tekeningen, zoals de serie 'Kenschetsen' die hij voor de Volkskrant maakte, en nieuwe verhalen van 'Witje en Gitje'. In 2013 verscheen Van den Boogaards bundel 'Bob Dylan Illustrated', waarin hij onder het pseudoniem Theo Bogart zes nummers van Bob Dylan verbeeldt.

Sjef van Oekel

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

www.theovandenboogaard.nl