Stripgeschiedenis

Jeroen Steehouwer

WOK, door Jeroen Steehouwer
WOK

Jeroen Steehouwer (31 januari 1967) startte zijn stripcarrière in Sjors en Sjimmie Weekblad met series als 'Fanteasy' (geschreven door Fred Julsing, 1987-88) en 'Roy Bellevue' (geschreven door Hanco Kolk, 1989). In 1990 was hij mede-oprichter van de Arnhemse tekenstudio Funny Farm, waaruit het blad Razzafrazz voortkwam. Voor dit blad maakte Jeroen verschillende zelfstandige stripverhalen, waaronder 'Ereschuld' (geschreven door M. Daalder en P. van Dongen).

Hiawatha, door Jeroen Steehouwer
Hiawatha-verhaal van Steehouwer

Steehouwer richtte vervolgens zijn eigen Studio Hildebrand op, en publiceerde het blad Hildebrand Comix. Voor de Nederlandse Disney-producties illustreerde hij verhalen van 'Winnie de Poe' en 'Hiawatha' in het begin van de jaren negentig. In 1994 begon hij zijn gagstrip 'Katja' in Suske en Wiske Weekblad. Daar maakte hij ook de avonturenserie 'Pelle' met Frans Leenheer en schrijver Willem Riststier, tussen 1998 en 2001.

Katja, door Jeroen Steehouwer
Katja

In 1995 maakte hij zijn eerste autobiografische strip, die verscheen in Zone 5300. Daarna verscheen het langere verhaal 'WOK' voor hetzelfde blad in 1997-98, evenals een reeks verhalen gebaseerd op de werken van Tolstoi, onder de titel 'Waarvan Leeft de Mens'.

Waarvan Leeft de Mens, door Jeroen Steehouwer
Waarvan Leeft de Mens

In 2006 verscheen zijn eerste autobiografische album 'De Uitweg - Jeugdjaren', bij uitgeverij Syndikaat, die ook de bundeling van 'WOK' uitbracht. Steehouwer heeft ook commercieel werk gemaakt voor uitgeverijen als Malmberg en Wolters Noordhof. Voor Center Nieuws, het interne blad van Akzo Nobel, maakte hij de gagstrip 'Ad Nobel'.

strip van Jeroen Steehouwer

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.jeroensteehouwer.nl

strip van Jeroen Steehouwer