Stripgeschiedenis

Jan Steeman

Noortje, door Jan Steeman (jaren 80)
Noortje

Jan Steeman (Schagen, 23 mei 1933) publiceerde zijn eerste tekeningen in het padvindersblad Alle Hens, waarvoor hij jarenlang verhalen en rubrieken illustreerde. Hij tekende ook zijn eerste strip voor dit tijdschrift, 'Pinkie en de Tijdlift', dat werd geschreven door Frans Hummelman. Zijn eerste strip was 'Het IJzeren Paard', een bewerking van het verhaal van Jules Verne. Dit verhaal werd gepubliceerd in Prins Leo, een uitgave van Brinkers Margarine.

Het Stoomhuis, door Jan Steeman (uit Prins Leo)
Het Stoomhuis (uit Prins Leo)

In 1959 begon Steeman in Taptoe de gagstrip 'Rik, de reizende reporter', die twee jaar later werd omgezet in een vervolgstrip met de titel 'Rik, Clio en Pluk'. Deze liep van 1961 tot 1970, en werd geschreven door Frans Leonard, een pseudoniem van Frans Hummelman.

Rick, Clio en Puck
Rik, Clio en Pluk

In 1964 gaat Jan Steeman als free-lancer bij de Toonder studio's werken, waar hij aan de productie van stripverhalen voor De Geïllustreerde Pers meewerkt. Hij illustreert er tot 1969 verhaaltjes met 'De Grote Boze Wolf' en 'Hiawatha' voor de Donald Duck, doorgaans op tekst van Andries Brandt en Patty Klein.

uit Okki/Taptoe Vakantieboek, door Jan Steeman

Ook tekent hij verhaaltjes met 'De Flintstones', 'Yoghi Bear' en 'De Steenrakkertjes'. In 1968 volgt hij Dick Matena op als de tekenaar 'Panda', een strip die hij tot 1970 voortzet.

Sjors en Sjimmie in 1974
Sjors en Sjimmie (1974)  

Steeman stopt zijn werkzaamheden voor Toonder in 1970 en gaat voor het blad Sjors tekenen. Tussen 1970 en 1975 illustreert hij de titelstrip van het blad, 'Sjors en Sjimmie'. Tegelijkertijd maakt hij de science-fiction strip 'Arad en Maya', op tekst van Lo Hartog van Banda. Hij werkt er ook weer samen met Frans Leonard, met wie hij het verhaal 'Tijl Tierelier' (1969) maakt.

Arad en Maya door Jan Steeman
Arad en Maya (Sjors #1, 1974)

Wanneer Sjors en Pep samen verdergaan als Eppo, begint hij voor dit blad de populaire voetbalstrip 'Roel Dijkstra', met Andries Brandt als schrijver. Steeman werkt tot 1981 aan deze strip, die daarna nog enige tijd wordt voortgezet door de Engelse tekenaar Keith Watson.

Roel Dijkstra, door Jan SteemanRoel Dijkstra, door Jan Steeman

In 1975 was Steeman een van de oprichters van het satirische maandblad De Vrije Balloen, waarvoor hij veel korte verhalen heeft getekend, op tekst van Patty Klein, Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Frans Buissink en Philip Sohier.

Ganymedes, uit de Vrije Balloen, door Jan Steeman en Patty Klein
Ganymedes (uit de Vrije Balloen)

Noortje, door Jan Steeman en Patty Klein (jaren 90)In hetzelfde jaar vervoegt hij zich samen met Patty Klein bij het tijdschrift Tina, waar ze de strip 'Noortje' creëren. Deze gagstrip loopt tot op de dag van vandaag in dit meidenblad.

In oktober 2005 ontving Jan Steeman de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn zoons Theo, Lucas en Sander zijn ook allemaal de artistieke kant op gegaan.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

TaptoeTaptoe