Stripgeschiedenis

Gerard van Straaten

Buffalo Kid, by Gerard van Straaten
Buffalo Kid

Gerard van Straaten (17 april 1924 - 6 april 2011) was een Haags illustrator, die in de periode 1948-1967 ook strips heeft gemaakt. Hij is de broer van cartoonist Peter van Straaten. Gerard van Straaten studeerde aan de kunstschool in Arnhem en werkte vervolgens voor een reclamebureau, tot hij bij de Toonder Studio's in dienst kwam. Daar werkte hij aan achtergronden voor tekenfilmproducties, maar ook aan enkele strips voor Tom Poes Weekblad, zoals 'Pedro de Cania' en 'Marco Polo' in 1949. Een jaar eerder had hij al de strip 'Rex Rijvers' in Het Vrije Volk gepubliceerd.

Marco Polo door Gerard van Straaten

Ping-Li Ping door Gerard van StraatenOnder het pseudoniem Sidoan maakte hij de reclamestrips 'Stuurman Steven' voor Niemeyer shag in 1951, en 'De Avonturen van Bert en Bettie Brinta' voor Brinta-pap in 1956. Deze laatste strip was op tekst van A.D. Hildebrand en werd in zes kleine boekjes gepubliceerd. Van Straaten tekende ook voor Ping, het reclamestripblad van de Rabobank uit 1966. Dit waren strips als 'Ping Li-Ping, de Keizerlijke Schatbewaarder', 'Ruimtepatrouille SP-3' en 'Buffalo Kid' op tekst van Harry Baljet.

Ruimtepatrouille SP-3, by Gerard van Straaten
Ruimtepatrouille SP-3

Gerard van Straaten begon in 1953 een lange samenwerking met de uitgeverij Kluitman, die tot de late jaren ' 90 duurde. Hij is het bekendst voor zijn tekeningen voor de kinderboekenserie 'De Kameleon' van Hotze de Roos, maar hij heeft ook 'Swiebertje' en 'Bakkertje Deeg' geïllustreerd. Daarnaast verschenen zijn illustraties bij tekstverhalen uit Pep en Donald Duck.

De Avonturen van Bert en Bettie Brinta, by Gerard van Straaten

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars