Stripgeschiedenis

Ben Abas

De Totempaal, door Ben AbasContra-spionnage, door Ben Abas

Ben Abas was vlak na de Tweede Wereldoorlog tekenaar voor de Bell Studio, die werd gerund door zijn vader, eerst in Haarlem en daarna in Lunteren. Hij produceerde tussen 1947 en 1955 diverse beeldromans, waarvan 'Lex Brand' (op tekst van zijn broer Leo) en 'Tom Wels' zijn voornaamste werken waren. Eerder had hij voor uitgeverij Periodiek in Amsterdam de eerste zes deeltjes van 'Spot Morton' (1947) gemaakt, een strip die werd voortgezet door Georges Mazure. Voor Bell Studio tekende Abas verder twee deeltjes van 'Kara Ben Nemsi' (1952) en drie van 'Texas Ranger' (1955). Deze op goedkoop papier en klein formaat gedrukte boekwerkjes, die doorgaans handelden over misdaad en geweld, waren zeer populair onder de schooljeugd, en evenredig verguisd onder hun opvoeders (zie het hoofdstuk over beeldromans).

Advertentie voor Fantasie en Wetenschap
Advertentie voor Fantasie en Wetenschap uit De Waarheid

Ben Abas was bevriend met tekstschrijver Lo Hartog van Banda, met wie hij in 1948 en 1949 het science-fictionblad Fantasie en Wetenschap oprichtte, waarvan vier edities verschenen. Abas werkte vanaf 1953 ook korte tijd voor de beroemde Toonder Studio's, waar hij allereerst aan de 'Tom Poes' weekstrip meewerkte en in 1955 het eerste verhaal van de krantenstrip 'Martin Evans' op tekst van Banda gedeeltelijk van tekenwerk voorzag.

Martin Evans, door Ben Abas 1958Martin Evans

Abas werd echter van de strip afgehaald, waarna Dick Vlottes het stokje overnam. De strip verscheen aanvankelijk in Scandinavische kranten, maar uiteindelijk ook in Nederland, onder andere in de Echo, rond 1958. Voor tijdschrift Okido maakte Abas de strip 'De Strijd der Gaucho's'.

Rond september/oktober 1955 is Ben Abas naar Australië geëmigreerd, waar hij werkte als tekenleraar en als illustrator voor schoolboeken. Uiteindelijk is hij in Perth overleden.

Monsters, by Ben AbasAasgieren, by Ben Abas

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars