Stripgeschiedenis

Henk Albers

Wappe de Kobold, door Henk Albers, uit Haak In
Wappe de Kobold, uit Haak In

Henk Albers (26/8/1927 - 20/9/1987) was een veelzijdige striptekenaar en illustrator, die binnen de stripwereld ook berucht was om de vele verhalen over zijn levensstijl. Albers werd geboren op de Rozengracht in Amsterdam. Al in 1938 tekende hij voor het jeugdblad Doe Mee zijn eerste stripjes. In 1940-1941 kwam hij op de Toonder Studio's, waar hij tekenles kreeg van Wim Lensen. Van 1941 tot 1944 was hij op de tekenfilmafdeling van de Geesink-Toonder Studio's werkzaam. Daar werkte hij samen met zijn maat Albert van Beek als manusje-van-alles.

Stuffy MacLion, door Henk Albers
Stuffy MacLion

Een beruchte anekdote is het verhaal dat Albers en Van Beek een promotiefilmpje voor judoschool De Koning wilden maken. De twee jatten hiervoor tekenfilmcells bij Toonder, maar werden betrapt door Jan-Dirk van Exter. Een legende zegt dat Toonder heeft overwogen de twee neer te laten schieten. Het was immers oorlog en de twee zouden de illegale activiteiten bij de studio wel eens kunnen verlinken. Volgens Albert van Beek viel het allemaal wel mee en kon Toonder zelf wel om het incident lachen. Naar verluidt heeft de hele studio nog naar het filmpje van Albers en Van Beek gekeken.

Wappe de Kobold, door Henk Albers
Wappe de Kobold

Vanaf 1944 ging Henk Albers werken voor de tekenfilmstudio van Piet van Elk aan een nooit voltooide tekenfilm. Na de oorlog werd Albers medewerker van Van Elks blad Stripfilm, waar hij de strip 'Jimmy Stone Chikey Walter' tekende op tekst van Joop Elenbaas.

Ook de strip van de held 'Stuffy MacLion' over zijn avonturen in het land Germandolfië werd aan de kranten aangeboden via het Stripfilm agentschap. De strip, die een duidelijke parodie was op het Duitsland onder Adolf Hitler, is van vrijdag 20 december 1946 t/m woensdag 5 februari 1947 in 40 afleveringen geplaatst in de krant Ons Noorden.

Tom Lucky, door Henk Albers
"Krak! Krak!!! klonk het van boven de rotsen, doch met een uiterst snelle beweging, die jarenlange training vermoedde, liet Lucky zich voorover in het zadel vallen. Mis, ouwe jongen, bromde Lucky tussen zijn tanden, als je mij verschalken wilt, moet je vroeger opstaan."
(Uit: 'Tom Lucky en het Mysterie van de Negen Gouddelvers', 1947)

Albers breidde zijn activiteiten wat uit en kwam ook terecht in het Rotterdamse dagblad De Maasbode met de strip 'Tom Lucky'. Verder assisteerde hij Siem Praamsma als inkter en ideeënman. Het verhaal 'Tube Verf en Heer Jofel Van Toffensteyn' heeft hij vrijwel helemaal voorgeschetst. Toen Praamsma emigreerde naar Australië volgde Albers hem op bij het communistische tijdschrift De Waarheid. Voor dit blad creëerde hij de strip 'Bassie Bol'.

Na een korte tijd in in het leger ging Albers voor uitgeverij Mulder prentenboeken illustreren. Albers legde zich meer toe op het illustreren, omdat er in de stripwereld minder werk was. Wel maakte hij (samen met Albert van Beek) in 1948 nog de dertiendelige beeldroman-serie 'De Kat' over een mysterieuze gemaskerde detective, actrice en dievegge. Ook werkte hij mee aan de Ketelbinkie-krant van Wim Meuldijk, waarvoor hij zelfs zijn grote held Walt Disney mocht interviewen.

De Kat, door Henk AlbersVergif in New YorkDe Kat in Parijs, door Henk Albers
Covers van De Kat, Vergif in New York, en De Kat in Parijs door Henk Albers

In de vroege jaren '50 brak de periode aan van "ondeugende" bladen als Studio Mondeal, Le Chat Noir en Pin-Up Magazine. Onder het pseudoniem Jerry Milton tekende Henk Albers sexy vrouwen in uipagende houdingen. Dit werd hem niet in dank afgenomen, want Albers en de andere medewerkers van de bladen werden opgepakt door de zedenpolitie.

Albers liet het tekenen daarna maar even voor wat het is en is daarna enkele jaren in dienst van de vatenfabriek van Van Leer. De directeur had een grote belangstelling voor reclame en circus, en Albers werd vaak voor deze activiteiten ingeschakeld. Toen Bernard van Leer in 1958 overleed, ging Albers freelancen.

Marianne, door Henk Albers
Marianne en het vervalste Leeuwenzegel uit Haak In.

In deze periode werkte hij onder andere voor Haak In, een tijdschrift van margarinefabriek Leeuwezegel, waarin zijn strips 'Wappe de Kobold' en 'Marianne' verschenen. Van 'Wappe de Kobold' zijn ook toneelvoorstellingen gemaakt.

Koos de Matroos, door Henk Albers

Voor de AVRO was hij tien jaar lang de vaste illustrator van de Radiobode. Hij tekende programmaplaatjes en raadselstrips van 'Miss Therie'. Hij maakte illustraties voor de 'Snip en Snap Revue' en karikatuurtjes van 'De Wama's'. Van 'Koos de Matroos', 'Fee Rosalinde' en 'Brammetje en de Luchtballon' werden de verhaaltjes ingezonden door lezertjes, en geïllustreerd door Albers. Voor AVRO's Televizier werkte Henk Albers ook regelmatig samen met Paul Biegel, onder andere aan de spelletjes en rijmpjes voor de kinderpagina en de kleurenstrip 'Het Document van Venus'.

Miss Therie, door Henk AlbersMiss Therie, door Henk Albers

In 1959 tekende Albers de tekstloze strip 'De Belevenissen en Avonturen van de Heer Archibald' voor het tijdschrift Weekjournaal voor Amsterdam.

Archibald door Henk Albers

Archibald, door Henk Albers

Albers deed veel reclamewerk en onder andere platenhoezen en trok met een cabaretgroep door Nederland (het "Ensemble Henk Albers"). Ook schreef hij onder een pseudoniem een musical, 'Elke Keer als Eros voorbijkomt'. Rond 1965 kwam hij terecht bij De Geïllustreerde Pers en ging hij tekenen voor Het Vrolijke Weekblad Donald Duck. Hij verzorgde de rubriek 'Ditjes en Datjes', maakte verscheidene illustraties en omslagen en introduceerde in 1969 eveneens de rubriek 'Duckstadkrant'.

door Henk AlbersEen tekening van Henk Albers voor Donald Duck, uit 1972. De illustratie hoorde bij het verhaal 'Roekoe de Vogelpoes' van Nadita.

In het midden van de jaren '60 kwam hij bij Pep en maakte daar 'Pepspotters', variaties op sprookjes en satirische bewerkingen van Lucky Luke, waaruit de bekende serie 'De Wereld van Lucky Luke' ontsproot. Het 'Lucky Luke' tekenwerk van Albers viel in de smaak bij Morris en in 1974 ging Albers over naar Dargaud in Parijs om te tekenen voor het Franse Lucky Luke Magazine. Samen met Yvan Delporte maakte hij verder vier verhalen met 'Lucky Luke' figuren.

De Wereld van Lucky Luke door Henk Albers
De Wereld van Lucky Luke (Pep, 1973)

In de jaren '70 brak ook de periode aan dat Albers hevig begon te drinken. Samen met collega's van De Geïllustreerde Pers, zoals Dick Matena en Ed van Schuijlenburg, was hij regelmatig te vinden in de Amsterdamse kroegen. Daar begaf hij zich tussen artistiekelingen als Ramses Shaffy en Anke en George Groot van cabaretgezelschap Don Quishocking. Na zijn scheiding trok hij zelf als een "poor lonesome cowboy" door Amsterdam. Naar eigen zeggen is hij in zijn leven wel tientallen keren verhuisd.

Ondanks zijn levensstijl bleef hij productief. Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam tekende hij in 1975 de serie 'Kobus de Kat' in het Parool. De tekst werd verzorgd door Otto Veenhoven. Ook met Veenhoven heeft hij vier geillustreerde boekjes van 'Kootje Kokkel' gemaakt die zijn verschenen bij uitgeverij Mulder in 1978.

In de jaren '80 stopte Albers met drinken, maar zijn lichaam was al te veel aangetast. Hij deed nog af en toe een opdracht voor Donald Duck, en hij werd in 1983 de huistekenaar van Het Stripschap. Zo ontwierp hij onder andere 'Sjoert', de mascotte. In 1987 overleed Henk Albers na een roerig leven. Zijn dochter Manon schreef een portret van haar vader, opgebouwd uit haar eigen herinneringen en die van familieleden, vrienden en collega's. 'Henk Albers - Een leven' werd in 2007 in eigen beheer uitgegeven.

foto Henk AlbersHenk Albers

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars