Stripgeschiedenis

Henk Alleman

Doctor Davis, door Henk Alleman
Doctor Davis (Tombola)

Henk Alleman (Amsterdam, 12 september 1928) begon in 1947 met het maken van strips voor het Vlaamse tijdschrift De Kleine Zondagsvriend waarin hij zijn strip 'Morgan Bloomsbury, de Prins uit Engeland' publiceerde.

Morgan Bloomsbury, door Henk Alleman
Morgan Bloomsbury (Kleine Zondagsvriend, 1951)

Een paar jaar daarvoor had hij als volontair enige tijd op de animatieafdeling van de Toonder Studio's gewerkt. Vanaf 1953 werkt hij voor Swan Features Syndicate van Ton de Zwaan, waar hij onder andere voor Piet Wijn invalt bij de strip 'Aram'.

Linda Lucardy van Henk Alleman
Linda Lucardy

Freelance werkt hij voor de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij in Leiden en uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem. Zo maakt hij voor het tijdschrift Eva vijf verhalen met het figuurtje 'Tommy' (vanaf het tweede verhaal 'Tommie' geheten), evenals vijf verhalen met de stewardess 'Linda Lucardy'. Voor Tombola, het supplement van het damesweekblad Libelle, vervaardigt Alleman strips als 'De negerhut van Oom Tom' (1953-'54) en 'Doctor Davis' (1954, op tekst van Toon Kortooms).

De negerhut van Oom Tom, door Henk Alleman
De Negerhut van Oom Tom (Tombola) 

Operatie Burn-Out
Opération Burn-Out 

Operation Burn-Out, door Henk AllemanEen van de grootste projecten voor Alleman was de serie 'Operatie Burn-Out' die als 'wetenschappelijk toekomstverhaal' door Swan Features verkocht werd aan een aantal kranten in België en Nederland. De strip verscheen in 1957 in Het Laatste Nieuws en in 1958 in Het Nieuwsblad van het Noorden. Of nevenstaande folder ook tot publicatie in Frankrijk heeft geleid is ons onbekend, maar de strip heeft wel in een Joegoslavische en een Russische krant gestaan. Allemans laatste verhaal, 'Mazurka, de zwervende zigeunerin' werd pas onlangs in Stripschrift voor het eerst gepubliceerd.

In 1960 gaat Alleman in het bedrijfsleven werken als handelsvertegenwoordiger en stopt met het maken van strips. Jaren later zal hij gaan schilderen, waarbij hij zich specialiseert met het in beeld brengen van (historische) stadsgezichten van Amsterdam.

Mazurka, door Henk Alleman
Mazurka, de Zwervende Zigeunerin

foto Henk Alleman Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars