Stripgeschiedenis

Henk Alleman

Doctor Davis, door Henk Alleman
Doctor Davis (Tombola)

Henk Alleman (Amsterdam, 12 september 1928) maakte voornamelijk strips in de jaren '50. Reeds voor de oorlog plaatste hij zijn eerste tekeningen in Het Parool, en op 19-jarige leeftijd ging hij werken voor het Vlaamse blad De Kleine Zondagsvriend, waarin hij zijn strip 'Morgan Bloomsbury, de Prins uit Engeland' publiceerde.

Morgan Bloomsbury, door Henk Alleman
Morgan Bloomsbury (Kleine Zondagsvriend, 1951)

Na in de oorlogsjaren enige tijd bij de animatie-afdeling van de Toonder Studio's te hebben gewerkt, gaat hij in 1953 mee met Ton de Zwaan, die zijn werk voortaan bij zijn Swan Features Syndicate onderbracht. Hier maakte hij een stripversie van 'Karl May' en viel hij in voor Piet Wijn bij de strip 'Aram'.

Linda Lucardy van Henk Alleman
Linda Lucardy

Ook werkt hij als freelancer voor de uitgaven van de Rotogravure in Leiden en De Spaarnestad in Haarlem. Voor het tijdschrift Eva maakte hij vijf verhalen met het figuurtje 'Tommy' (vanaf het tweede verhaal 'Tommie' geheten), evenals vijf verhalen met de stewardess 'Linda Lucardy'. Voor Tombola, het supplement van het damesblad Libelle, vervaardigde Alleman strips als 'De Negerhut van Oom Tom' (1953-54) en 'Doctor Davis' (1954, op tekst van Toon Kortooms).

De negerhut van Oom Tom, door Henk Alleman
De Negerhut van Oom Tom (Tombola) 

Operatie Burn-Out
Opération Burn-Out 

Operation Burn-Out, door Henk AllemanEen van de grootste projecten voor Alleman was de serie 'Operatie Burn-Out' die onder het etiket "wetenschappelijk toekomstverhaal" door Swan Features verkocht werd aan een aantal kranten in België en Nederland. Zo stond deze strip in 1957 in Het Laatste Nieuws en in 1958 in Het Nieuwsblad van het Noorden. Of de poging van nevenstaande folder om deze strip ook in Frankrijk ook in de kranten te krijgen is geslaagd, is ons onbekend. Wel schijnt de strip in een Joegoslavische en een Russische krant te hebben gestaan. Evenmin weten we of het laatste verhaal, 'Mazurka, de Zwervende Zigeunerin' (zie onder) ooit is gepubliceerd.

Op 32-jarige leeftijd zei Alleman de strips vaarwel en ging hij het bedrijfsleven in als handelsvertegenwoordiger, eerst van drop voor Kraepelien & Holm in Zeist, later van parfums als Old Spice voor Shulton in Leiden. Uiteindelijk ging hij ook weer schilderen, en specialiseerde zich vooral op (historische) stadsgezichten van Amsterdam.

Mazurka, door Henk Alleman
Mazurka, de Zwervende Zigeunerin

foto Henk Alleman Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars