Stripgeschiedenis

Dirk Arend

Olivier Flap, by Dirk Arend

Dirk Arend van Duijn, beter bekend als Dirk Arend, is een voormalig Nederlands striptekenaar en illustrator. Hij maakte tijdens de jaren 1980 en 1990 commerciële stripverhalen en cartoons voor verschillende opdrachtgevers. Zijn bekendste creatie is het olifantje 'Olivier Flap'.

Jonge jaren en carrière
Dirk Arend werd op 13 juni 1962 in Katwijk aan Zee geboren. In 1980 begon hij zijn carrière met de krantenstrip 'Jan Hagel' in Leidsch Dagblad (editie Duin en Bollenstreek). Hij werkte nadien als striptekenaar, cartoonist en character designer voor klanten als het platenlabel Boni Records en zijn subdivisie Break Records. Eén van zijn ontwerpen was 'Tico Tac', het buitenaardse wezentje in de videoclip van de synthpop single 'Woodpeckers From Space' (1985) door Videokids. De animatie werd verzorgd door Bjørn Frank Jensen, die ook een strip rond het figuurtje maakte. Dirk Arends tekenwerk verscheen verder in plaatselijke huis-aan-huisbladen van de Buijze Persgroep in de regio Leiden en Kennemerland-Zuid.

Olivier Flap
Zijn bekendste stripfiguurtje is het olifantje 'Olivier Flap', dat in het bos leeft met verschillende andere dieren. Het was de mascotte van het kinderstrip- en puzzelmaandblad Happy voor Kids (1994-1995), uitgegeven door De Denker. Samen met huistekenaar Henk van Munster was Dirk Arend de voornaamste illustrator van het blad, terwijl Koos Verkaik bijdragen leverde voor de verhaaltjes. Andere personages die door Dirk Arend voor Happy voor Kids werden getekend waren 'Barrie Beer', 'Jopper' en 'Roos'. Jaren later bracht Stefan de Groot via zijn Creative Cave Publishers een eBook uit getiteld 'Olivier Flap Kleuravontuur.'

Later stripwerk
Dirk Arend maakte vervolgens de strip 'Dokter Quack' voor het tijdschrift Telekids Now! (Keesing, 1997-1999), dat bij het gelijknamige tv-programma hoorde. De verhalen werden door Wessel Breukelaar geschreven. De tekenaar zette zijn teken- en ontwerpwerkzaamheden voor kinderuitgaven verder via Studio Babbelstan tot rugproblemen hem dwongen met tekenen te stoppen. Hij heeft vervolgens als adviseur opgetreden in de vroege jaren Striptekenaars.nl (Stefan de Groot) en Striptekenaar.info (Piet Zeeman), twee agentschappen die strips en ander tekenwerk leveren voor gedrukte en digitale media. Qua tekenwerk schakelen deze agentschappen een internationaal netwerk in van Argentijnse (Atilio Millan, Fernando Sosa, Joe Limbado), Indonesische (Redy Prio, Roedy Rillf, Yuen Eriyama's Studio Dokutoku), Servische (Bojan M. Djukic) en Nederlandse tekenaars (Ruud Straatman).

Toonderkenner
Dirk is bovendien een expert op het gebied van klassieke Nederlandse strips en vooral die afkomstig van de Toonder Studio's. Eind 2003 begon hij op zijn weblog De Wereld van Strips te schrijven over de tekenaars die aan de studio verbonden waren. Hij is verder een fantastische hulp geweest voor de Lambiek website met betrekking tot het identificeren van tekenwerk en leveren van extra informatie voor zowel de Comiclopedia als de Nederlandse Stripgeschiedenis.

Dirk Arends weblog

Register van tekenaars
Engelse biografie in de Comiclopedia

(Tekst door Bas Schuddeboom)