Stripgeschiedenis

Jean-Paul Arends

Scribbly, by Jean-Paul Arends

Jean-Paul Arends (Den Haag, 7 februari 1977) studeerde reclame en presentatietechnieken in Boxtel. In 1994 ontwikkelde hij het figuurtje 'Scribbly', waarvan hij vanaf 1996 dagelijkse afleveringen maakte die hij ophing aan het prikbord van zijn school. In 1999 kreeg hij de kans om zijn strip aan een groter publiek te tonen, toen 'Scribbly' een plekje kreeg in de gratis treinkrant Metro. Hierin heeft de strip tot 2010 gestaan.

Scribbly by Jean-Paul Arends

De bizarre strip over de bewoners van een gekkenhuis is geïnspireerd door 'Calvin en Hobbes' en absurde Vlaamse strips als 'Taco Zip' van Luc Cromheecke en Laurent Letzer. Verder verwerkte de auteur allerlei verwijzingen naar cult- en jeugdseries, klassieke films en rages. De minimalistische stijl die Arends hanteerde en de surrealistische verhaallijnen leverden Arends zowel veel kritiek op, maar ook een grote schare fans. In mei 2001 verscheen bij Silvester de eerste boekcollectie, 'Ik hoop dat die ene goeie erin staat', en deze werd gevolgd door een tiental andere.

Naast 'Scribbly' maakte Jean-Paul Arends samen met Patrice van der Linden de semi-autobiografische strip 'De Eerlijkheid' voor MYX Stripmagazine. Ook is hij de auteur van de Nederlandse slasherfilm 'Woensdag'.

The Scribbly Book, by Jean-Paul Arends

www.scribbly.nl

Register van tekenaars

Engelse biografie in de Comiclopedia