Stripgeschiedenis

Johnn Bakker

Blook by Johnn Bakker
Blook

Johnn Bakker (19/8/1947 - 18/9/2006) was een Haagse tekenaar die vooral bekend is door zijn strips voor het stripblad Pep. Na een technische opleiding volgde hij zaterdagmiddagcursussen aan de Haagse Academie. Na zijn studie ging hij varen, en bij terugkomst in Nederland werd hij muzikant, onder andere in de popgroep Kick en als helft van het blues duo Subterranaeans (samen met "Down Boy" Jason").

Smock door Johnn Bakker
Smock

Halverwege de jaren zestig ging Johnn Bakker zich toeleggen op het maken van strips. Na enkele sex-strips voor het science-fictionblad Morgen onder het pseudoniem Otis Space bedacht hij het personage 'Mod', waarover hij enkele ongepubliceerde avonturen tekende. In 1968 maakte hij de strip 'Toppie Tien' voor tijdschrift Muziek Express. Rond dezelfde tijd ging hij werken voor stripblad Pep, waarvoor hij de strip 'Blook' maakte, een parodie op het Amerikaanse superheldengenre. In samenwerking met de scenarioschrijvers Lo Hartog van Banda en Dick Matena maakte Bakker tot 1974 verhalen van deze held.

Dan Teal, door John Bakker Dan Teal - Het Maanvirus

Een andere strip die Bakker voor Pep maakte was 'Dan Teal', op tekst van niemand minder dan taalkunstenaar Drs. P, die zich hiervoor van het pseudoniem Geo Staad bediende. Verder schreef en tekende Bakker alleen de science-fiction strips 'Jab en de groene bal' en 'Smock', beide in 1974.

Jab en de groene bol door Johnn Bakker
Jab en de Groene Bol (Pep #23, 1974)

Toen in 1975 Pep en Sjors samen werden gevoegd tot Eppo verliet Johnn Bakker de stripwereld en werd hij grafisch ontwerper. Hij verdiende de kost met gewoon schilderen, kunstschilderen en reclame tekenen. Toch wordt de vermaarde Johnn Bakker altijd gezien als de maker van de Suske & Wiske parodie 'De Keizerkraker', waarbij de bekende Vlaamse striphelden zich aansluiten bij de krakersbeweging. De strip verscheen in 1982 en als auteur werd Willy Dondersteen vermeld. Bakker heeft ook strips gemaakt voor de Daklozenkrant. Johnn Bakker overleed op 16 september 2006.

De Keizerkraker door Willy Dondersteen
Suske en Wiske parodie De Keizerkraker, door Willy Dondersteen (maar vermoedelijk Johnn Bakker)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars