Stripgeschiedenis

Harry Balm

Tour de France 1903, Harry Balm 1967 Tour de France 1903 (1967)

Al op zeventienjarige leeftijd werd Harry Balm (13/1/1940) aangenomen als tekenaar bij uitgeverij De Spaarnestad, waar hij pupil was van Frans Piët. Hij werkte vele jaren op de Spaarnestad Studio aan het Nassauplein in Haarlem, naast Bert Bus, Nico van Dam, Ab Schatorjé, Jan Giling en Ruud Looman. Hij tekende talrijke illustraties voor striptijdschrift Sjors en in 1965 maakte hij hier zijn eerste strip.Harry Balm bekwaamde zich in het schrijven en tekenen van korte biografische strips, onder andere over Julius Caesar, El Cid, Marco Polo, Lincoln, Beethoven, Stendhal en Richard Leeuwenhart. Deze verhalen zijn verzameld en in drie albums uitgegeven door Uitgeverij Oberon.

Duckwacht van Harry BalmDe Duckwacht, door "Rembalm"

In 1969 ging Harry Balm werken bij het vrolijke weekblad Donald Duck, waar hij tot zijn pensioen de layout deed. Daarnaast schilderde hij verschillende klassieke taferelen met Duck-karakters erin voor de 'Galerij der Groten, Klassiekers uit de Duckstadse Bibliotheek' en 'Terug in de Tijd met Mickey'. Een van zijn bekendste werken is 'De Duckwacht', een parodie op Rembrandts 'Nachtwacht'.

illustratie door Harry Balm

In de jaren zeventig werkte hij mee aan het alternatieve striptijdschrift De Vrije Balloen. In 1988 maakte hij een stripversie van Charles Dickens' 'Barnaby Rudge'. Samen met zijn oude studiogenoten Bert Bus en Nico van Dam, ontving Harry Balm in 2004 de Bulletje & Boonestaakschaal voor zijn verdiensten voor de Nederlandse strip.

Sjors cover by Harry Balm

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars