Stripgeschiedenis

Cees Bantzinger

'Singing Pictures', 1939
Singing Pictures, 1939

Cees Bantzinger was een Nederlands schilder, illustrator en striptekenaar. Hij werd geboren in Gouda op 15 juli 1914 en studeerde vanaf 1932 aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool. Hier ontwikkelde hij een specialisme in het tekenen naar levend model, wat hij de rest van zijn carrière zou blijven doen. Hij volgde nadien nog lessen aan het Instituut voor Kunst-nijverheid en verbleef enige tijd in de artistieke wijk Montparnasse in Parijs. In de tussentijd was hij in 1936 zijn carrière als illustrator bij De Groene Amsterdammer begonnen. Bantzinger werd al gauw een van de bekendste Nederlandse illustratoren voor dag- en weekbladen, samen met Jo Spier en Eppo Doeve.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Bantzinger voor de illegale pers. Samen met Bert Bakker en Fokke Tamminga richtte hij de Mansarde persgroep op, waarbij later ook schrijvers als Bertus Aafjes, Ab Visser en Ferdinand Borderwijk zich aansloten. Tijdens de oorlog maakte Bantzinger eveneens de strip 'Knobbel' voor het humoristische tijdschrift De Narrenkap.

Knobbel by Cees Bantzinger

Na de oorlog verwierf Cees Bantzinger bekendheid voor zijn vele portretten van acteurs en actrices, die hij tussen de coulissen van de theaters maakte. In zijn werk voerde hij ook regelmatig Chinezen en sensuele vrouwen op. Illustraties maakte hij voor Elseviers Weekblad, Vrij Nederland, Mandril en Het Vrije Volk. Bantzinger was verzot op reizen en verbleef lange tijd in Griekenland, Portugal en Frankrijk. Hier maakte hij niet alleen tekeningen van de plaatselijke bevolking, maar ook van rechtszaken.

Cees Bantzinger was getrouwd met zangeres Jetty Pearl, die tijdens de oorlog als Jetje van Radio Oranje vele uitzendingen vanuit Londen verzorgde. In de jaren '80 kwam door onderzoek van Adriaan Venema aan het licht dat Bantzinger lid was geweest van de NSB, en dat hij portretten had gemaakt van Duitse soldaten. Ondank zijn latere werk voor het verzet schaamde de tekenaar zich zo diep voor dit feit, dat hij zich op 5 februari 1985 van het leven beroofde door verdrinking in de Amstel.

Knobbel door Cees BantzingerKnobbel (1940)

1940-1945 Tijdschriften

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars