Stripgeschiedenis

Michael Barnaart

Michael Barnaart is een Nederlands modeontwerper uit Den Haag. Zijn bijdragen tot de stripwereld omvatten ontwerpen voor merchandising rond de familiestrip 'Jan, Jans en de Kinderen' uit Libelle en enkele strippagina's voor het 61ste en 62ste deel van de reeks, geheel in de stijl van schepper Jan Kruis.

Jonge jaren en modecarrière
Hij werd op 18 juni 1983 in een adellijke familie in Alkmaar geboren als Michael Barnaart van Bergen. Als afgestudeerde van het Amsterdam Fashion Institute ontwierp hij een collectie voor het schoenenfabrikant Sascha. Hij is een opvallende ontwerper in de Haagse mode-industrie, en werd in 2010 benoemd tot plaatselijk modeambassadeur. In deze functie ontwierp hij de speciale "Robe de la Résidente", een unieke gebreid jurkje waarin hij een oude kaart van het stadscentrum verwerkte. Barnaart opende in 2011 zijn eigen winkel in het Haagse Hofkwartier. Tot zijn opvallendste activiteiten behoorden zijn deelnames aan diverse antibontacties en het ontwerp van een Mondriaanjurk, die werd tentoongesteld in het Utrechtse winkelcomplex Hoog Catharijne, evenals in de tentoonstelling 'The Vulgar: Fashion Redefined' in het Barbican Center in Londen.

Jan, Jans en de Kinderen
Michael Barnaart van Bergen is al lange tijd verbonden aan de stripserie 'Jan, Jans en de Kinderen' uit het damesblad Libelle. Zo maakte hij voor specials van het blad mode-illustraties met moeder Jans en ontwierp hij diverse modestukken als merchandising rond de dierenfiguren uit de reeks. Een bijzondere creatie was zijn sjaalontwerp rond de teckel Lotje. Als gevolg van zijn lange verbintenis aan de reeks, schreef en illustreerde Barnaart in 2018 acht strippagina's voor het 61ste 'Jan, Jans en de Kinderen' album als eerbetoon aan de stripauteur Jan Kruis, die in januari 2017 was overleden. Voor deze pagina's hanteerde hij dezelfde bibberende tekenstijl als de schepper van de reeks, die verschilt van de huisstijl van de huidige Studio Jan Kruis-leden Rob Phielix, Maarten Gerritsen en Daniel van den Broek.

www.michaelbarnaart.com

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)