Stripgeschiedenis

Jan-Dirk Barreveld

Eugène, by Jan Dirk Barreveld

Jan Dirk Barreveld (2 juni 1974) is als stripmaker vooral bekend vanwege zijn satirische en soms ook absurde gagstrip 'Eugène'. Tijdens zijn studie Bedrijfseconomie aan de VU Amsterdam maakte hij al cartoons en korte stripverhalen voor faculteits- en studentenbladen. Ook leverde hij regelmatig bijdragen aan het amateurstripblad De Stripper.

Eugene by Jan-Dirk Barreveld

Hij kreeg bekendheid bij een groter publiek toen hij vanaf 1999 een wekelijkse actualiteitencartoon ging maken voro de nieuwssite Nu.nl. In hetzelfde jaar startte in de gratis treinkrant Metro zijn strip 'Eugène' als onderdeel van de zogenaamde "wisselstrip". Later verscheen 'Eugène' ook in Veronica Magazine, Myx en Eppo, en vanaf 2002 ook in boekuitgaven.

Amorfati by Jan-Dirk Barreveld
Amorfati - Vals spel

Daarnaast is Barreeld actief als illustrator voor tijdschriften en bedrijven, en is hij lid en mede-oprichter van de Nijmeegse stripstudio Noodweer. Voor Z@pp & Zo maakte Barreveld cartoons met het figuurtje 'Richie Balls' evenals de strip 'Stef en de Stad'. Met René Leisink ontwikkelde hij de duistere humorstrip 'Amorfati' voor het misdaadblad Koud Bloed. Deze strip wordt tegenwoordig gepubliceerd in Eppo, maar dan steeds met een andere tekenaar.

Commercieel tekenwerk vervaardigde Jan-Dirk Barreveld voor cliënten als ProRail, Algemeen Dagblad, Wolters Kluwer, Laks, Nuon, Arcadis en Shell. Ook maakte hij de illustraties voor het boek 'Startkapitaal' van Kees Zegers, en maakt hij de strip 'Kind aan huis' met Robby van der Meulen voor de gids van Omroep MAX.

Selfportrait, by Jan Dirk Barreveld

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

Barreveld's portfolio at ComicHouse
www.eugeneweb.nl
www.noodweer.nl