Stripgeschiedenis

Jaap Beckmann

Cecilia, de Circuspop (Kabouterboekje, 1943)
Cecilia, de Circuspop (Kabouterboekje, 1943)

Jaap Beckmann (Den Haag, 12 september 1914 - Dordrecht, 25 september 1992) was een Nederlands illustrator van voornamelijk kinderboeken. Jacob Jan Beckmann doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en viel al in de jaren '30 op door zijn vrije werk. Zijn satirische tekeningen werden in 1935 door redacteur Menno ter Braak besproken in het literaire tijdschrift Forum, en werden zelfs vergeleken met Jo Spier. In de jaren '30 begint Beckmann ook te illustreren voor de Rotterdamse uitgevers A. Voorhoeve en Ad Donker. Zo maakt hij onder meer illustraties voor een herziene editie van J. Irwin Browns 'An Irishman's Difficulties with Dutch Language' (1937) en Nel den Hollanders children's kinderboek 'Jan Kwak en Bertie Kwek' (1937).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt Beckmann de illustraties voor drie deeltjes in de serie Kabouterboekjes van De Bijenkorf. Deze kleine kinderboekjes waren grotendeels gebaseerd op bestaande verhalen en sprookjes, en werden van teksten voorzien door Sjoert Schwitters. Beckmann maakte de tekeningen voor 'Roeland, het lelijke rupsje', 'Cecilia de circuspop' en 'In het poolijs'. Andere illustratoren voor deze serie waren Henk Kabos, Hans Brouwer, Lex Metz en Toby Vos. Het opmerkelijkste aan de serie was dat de verhaaltjes in stripvorm werden verteld, en in veel gevallen zelfs gebruik maakten van tekstballonnen. Een andere strip van Jaap Beckmann was 'Kleine Li gaat naar de maan'. Het is onbekend in welke Nederlandse krant deze strip heeft gestaan. In de eerste helft van 1950 werd hij in ieder geval gepubliceerd in het Vlaamse blad Kleine Zondagsvriend.

Kleine Li by Jaap Beckmann

In 1946 sloot Beckmann zich aan bij het Tekengenootschap Pictura uit Dordrecht. In datzelfde jaar begon hij zijn samenwerking met de plaatselijke krant De Dordtenaar. Gedurende vele jaren vertaalde hij de ambtelijke taal van de gemeentelijke bouwplannen in heldere tekeningen. In 1962 verzette hij zich hevig tegen de grootse sanering- en bouwplannen van de gemeente Dordrecht. Verder was hij als kunstcriticus verbonden aan zowel De Dordtenaar als het Dordrechts Nieuwsblad.

Van de jaren '40 tot en met de jaren '80 illustreerde Jaap Beckmann vele kinderboeken voor uitgevers als J.N. Voorhoeve (Den Haag), Het Boekhuis (Antwerpen), J.P. van den Tol (Dordrecht) em Den Hertog (Houten). Enkele hiervan waren Margaret Dicksons 'Een Jongen uit Thailand', Tine Brinkgreve-Wicherinks 'De Meiclub uit Kamperen', Angela Brazils 'De meisjes van de derde klas' (1949), Johanna Spyri's 'De dochter van de ketellapper' (1950) en Rik Valkenburgs 'Walther en Billy op de Titanic' (1986), alsmede verschillende "rijmbeelden" en zondagschoolboeken. Zijn eigen kinderboek, 'Bambo is niet bang', werd omstreeks 1955 uitgebracht bij uitgeverij Novitas. Verder maakte deze tekenaar vele illustraties voor wenskaarten.

Illustration from Jan Kwak en Bertie Kwek
Illustratie uit Jan Kwak en Bertie Kwek

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom, met dank aan Hilda van den Helm)