Stripgeschiedenis

Albert van Beek

Ronny en Donny
De Avonturen van Ronny en Donny

Albert van Beek (2/3/1927, Amsterdam) tekende al vanaf zijn zesde jaar. Als elfjarige volgde hij kortstondig een opleiding voor huisschilder aan de Ambachtschool, waar hij onder meer Frits Godhelp ontmoette. Al vrij gauw kreeg hij klussen te doen voor een reclamebureau. In 1943 werd hij leerling van Marten Toonder en werkte hij samen met zijn maat Henk Albers bij de Toonder-Geesink Studio's. Hier tekende hij onder andere mee aan de 'Bommel' strip en aan het ontwerp van het 'Stehaufmännchen', vervaardigd in opdracht van Ufa te Berlijn.

Stehaufmännchen, door Albert van BeekEen cel van het 'Stehaufmännchen' uit 'Das Musikalische Auto', omstreeks 1943.

Naar Zee, door Albert van Beek
Naar Zee (Het Nieuws van de Dag, België, 1946)

Begin 1945 mocht Albert van Beek van Toonder zijn eigen strip gaan maken. Hij ontwierp twee dierenfiguurtjes: een muis en een beer, Pip en Berry genaamd. De strip is echter nooit tot ontwikkeling gekomen, omdat Van Beek vlak na de oorlog overstapte naar een andere tekenfilmstudio - namelijk de Stripfilmstudio van Piet van Elk. Niet geheel toevallig verschenen in augustus 1945 'De Avonturen van Terry en Berry', over twee beertjes, in onder andere het Parool. Van Beek heeft ook nog enige tijd voor de poppenanimatiestudio van Joop Geesink gewerkt, waar hij affiches ontwierp.

Berry en Terry, door Albert van Beek
De Avonturen van Pip en Berry

Voor het blad Stripfilm maakte Albert van Beek de realistische strip 'Frank Duffard'. Eveneens werkte hij als stand-in voor Piet van Elk, die soms met wel drie dagstrips tegelijk bezig was. Van Beek tekende vaak afleveringen van Van Elks populaire 'Dokie Durf' strip. In 1946 creëerde Van Beek zijn eigen dagstrip voor de Stripfilmstudio: 'De Avonturen van Ronny en Donny', over twee jongetjes. Deze strip verscheen zelfs in België, evenals zijn strip 'Naar Zee'. Dit overigens zonder medeweten van de auteur. In 1946 maakte Van Beek verder voor het damesblad Cinderella de vrij obscure strip 'De avonturen van Topsy', over een hondje.

De avonturen van Topsy

De Stripfilm studio verzond voorbeelden van hun strips naar diverse kranten. Van Van Beeks 'Ronny en Donny' verstuurde men naast een vel met de tekeningen van de strip 'Donny en Ronny', ook een uitgetypt stencil met het script. Hier ziet u twee fragmenten.

script van Ronny en Donny

Ronny en Donny, van Albert van Beek
Ronny en Donny

In 1948 keerde hij terug naar de Toonder Studio's, waar hij onder andere voor Tom Poes Weekblad en de Avrobode meewerkte aan de strip 'Baron Bluf'. Ook tekende hij mee aan de 'Kappie' dagstrip en illustreerde hij enkele Bommelverhalen (met tekst van Waling Dijkstra). 'Heer Bommel en de Hollebosser Knol' is geheel door Van Beek getekend. Een grappig detail is dat dit het enige Bommelverhaal is waarin Tom Poes niet voorkomt - Van Beek kon onze jonge vriend namelijk niet uitstaan.

Baron Bluf
Baron Bluf, door Albert van Beek (kan ook Frits Godhelp zijn)

KetelbinkiekrantIn 1949 werkte Van Beek, naast zijn werk bij Toonder, freelance voor Wim Meuldijk en illustreerde hij voor de Ketelbinkiekrant. Op de tekening geheel bovenaan zijn verschillende figuren uit de Ketelbinkiekrant afgebeeld: onder andere Ketelbinkie, Sneeuwvlok en Piet Palet.

Petertje Poes in de winter, door Albert van BeekIn 1950 ging hij zelfstandig werken. Voor uitgeverij Mulder illustreerde hij veel kinderboeken. Bekend zijn onder andere 'De Avonturen van Petertje Poes' uit de Komeet Serie uit het begin van de zestiger jaren.

Frank Duffard by Albert van Beek
Frank Duffard (Stripfilm, 1945)

Tot op late leeftijd hield Van Beek zich bezig met het maken van reclame-ontwerpen voor diverse tijdschriften. Thans woont hij in Zuid-Frankrijk, waar hij veel schildert.

(Met dank aan Ernst Slinger)

Albert van Beek
Albert van Beek in 2016

Herinneringen aan de Toonder Studio's

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars