Stripgeschiedenis

Ton Beek

Okki, door Ton Beek 1973
Okki Bokki Boef

Ton Beek (geboren: Amsterdam Oud-West, 18 augustus 1926, overleden: 27 oktober 2016) studeerde aan het Instituut voor Kunstbijverheidsonderwijs en de Grafische School. Via Henk Albers kwam hij in 1943 bij de Toonder Studio's, waar hij wegens ziekte slechts een half jaar bleef. Hij kuurde tot bijna het einde van de oorlog in 't Gooi. Van 1946 tot 1966 werkte hij weer bij de Toonder Studio's, waar hij tekende aan lopende producties als 'Koning Hollewijn', 'Panda' en 'Kappie', en voor Tom Poes Weekblad.

Ton BeekOok tekende hij rond 1957 reclameboekjes als 'De kroon op het werk', 'Het sluitstuk' en 'Hendrik Hamster's hachelijk avontuur' voor de brandverzekering van de Assumij. Andere reclamestrips van Ton Beek zijn 'De avonturen van Goudrekeltje' voor Maggi (1955) en 'De wondere werken van Prof. S. Have' voor Philips.

Tussen december 1954 en maart 1959 verscheen zijn eigen strip 'Birre Beer' in het Algemeen Handelsblad. Later werd de strip tot in de vroege jaren '70 herdrukt in Trouw en 't Kapoentje. 'Birre Beer' werd aanvankelijk geschreven door Phiny Dick, later werden de teksten verzorgd door Andries Brandt en Eiso Toonder.

Birre Beer en de Nijvere Neven, Ton Beek
Birre Beer

Beek werkte vervolgens enige jaren voor reclamebureaus, totdat hij in 1967 bij Joop Geesink terechtkwam. Hier werkte hij mee aan producties als 'Rick de Kikker'. Als freelancer tekende hij vanaf 1966 eveneens vele 'Yogi Bear' strips voor de Flintstones-uitgave van de Geïllustreerde Pers. In de jaren zeventig werkte Ton Beek mee aan bladen van educatieve uitgeverij Malmberg, zoals Okki, waar hij 'Okki Bokki Boef' tekende op scenario van Patty Klein van 1971 tot 1975; en het blad Jippo, waarvoor hij 'Flip en Flossie' tekende in de jaargang 1973-74. 

Flip en Flossie (Jippo #1, 1974)
Flip en Flossie (Jippo #1, 1974)

Ton Beek heeft verder illustratiewerk gedaan voor de bladen Donald Duck, Bobo, Liselotje, en Wij En Onze Kinderen. Ook tekende en kleurde hij voor Bobo de strips en tekstverhalen van 'De Bereboot', de tv-poppenserie van Rolf en Lo Hartog van Banda. In de jaren '80 tekende hij verhalen met de 'Roze Panter' voor de Zweedse uitgeverij Semic. Vanaf 1974 woonde hij in Zwolle.

Okki cover door Ton Beek, 1973Okki cover door Ton Beek, 1973

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars