Stripgeschiedenis

Jos Beekman

Mickey Mouse door Jos Beekman en Cesar Ferioli
Avontuurlijke Mickey Mouse op tekst van Jos Beekman (Donald Duck 43 uit 2011, tekeningen van Cesar Ferioli)

Jos Beekman werd geboren op 11 maart 1965 in Roosendaal, en heeft sindsdien bijna door heel Nederland gewoond. Hij begon zijn carrière in het midden van de jaren '80 als redacteur bij het stripblad Eppo, maar maakte al gauw de overstap naar Donald Duck, dat ook door de VNU werd uitgegeven. Jos is al jaren de verantwoordelijk redacteur voor Donald Duck Extra, en heeft als senior editor de laatste blik op alle teksten die in Donald Duck weekblad verschijnen.

Sinds het vertrek van Thom Roep in 2013 keurt hij het merendeel van de stripscenario's die bij de redactie worden aangeleverd en houdt hij zich bezig met het werven van nieuw schrijverstalent. Ook is hij betrokken bij verschillende digitale toepassingen van het weekblad, zoals de populaire activiteiten van de Duckstad-bewoners op Twitter (2010) en online games als DuckTypen en DuckWorld.

Goofy geeft les door Jos Beekman
De zee komt vaak terug in Jos' verhalen (Goofy geeft les in Donald Duck 11, 2005, tekenwerk van Michel Nadorp)

Naast het redigeren en vertalen van verhalen voor de Nederlandse Disney-producties, heeft hij in de loop der jaren vele scenario's geschreven. Zo is hij de bedenker en hoofdschrijver van populaire rubrieken als 'Mickey lost 't op' en 'Goofy geeft les', en heeft hij met bijna elk figuur verhalen bedacht. Jos heeft onder andere de klassieke avontuurlijke Mickey "in korte broek" geherintroduceerd in Nederland, en hij was samen met zijn collega-redacteuren Jim van der Weele, Bas Schuddeboom, Ferdi Felderhof en Simone Ruitenbeek verantwoordelijk voor praktisch alle verhalen in Donald Duck Junior.

Woudlopers door Jos BeekmanWoudlopers door Jos Beekman
Wat weinig mensen weten is dat Jos Beekman met zijn ruime algemene ontwikkeling en belangstelling de échte schrijver is van het handboek van de Jonge Woudlopers (tekenwerk van Maarten Janssens en Jan-Roman Pikula)

De laatste jaren houdt hij zich ook bezig met het schrijven van Duck-stripverhalen voor de commerciële markt, naar eigen zeggen om de toon en het karakter van Duck te bewaken. Buiten het Disney-universum heeft Jos Beekman verhalen geschreven voor Sjors en Sjimmie Weekblad ('Sjors en Sjimmie'), het meidenblad Tina ('Nick en Simon') en het wetenschappelijke jeugdblad Zo Zit Dat! ('Breinstein').

Redactie Donald Duck
Scenariosessie van de Donald Duck redactie. Van links naar rechts Esther Holtkamp, Bas Schuddeboom, Simone Ruitenbeek, Ferdi Felderhof en Jos Beekman. Vooraan zit Jim van der Weele. (Foto: Lotte Roep)

Register van auteurs