Stripgeschiedenis

Jos Beekman

Mickey Mouse door Jos Beekman en Cesar Ferioli
Avontuurlijk Mickey Mouse-verhaal, 'De Geheimzinnige Tekst', op tekst van Jos Beekman (Donald Duck 43 uit 2011, tekeningen van Cesar Ferioli).

Jos Beekman is een redacteur, vertaler en scenarist voor de Nederlandse Disney-publicaties, uitgegeven in Nederland door VNU en later Sanoma. Hij overziet de lokale productie van stripscenario's en is de bedenker van populaire reeksen als 'Uit het Handboek van de Jonge Woudlopers' (sinds 1997), 'Goofy Geeft Les' (sinds 1999) en 'Mickey lost 't op' (sinds 2000).

Vroeg leven en carrière
Johannes Antonius Beekman werd geboren op 11 maart 1965 in Roosendaal en heeft sindsdien in bijna heel Nederland gewoond, inclusief Julianadorp, Cuijk, Schagen, Haarlem en thans Velserbroek. Behalve de legendarische Ducktekenaar Carl Barks telt hij tekenaars als Willy Vandersteen, Raymond Macherot, Gilbert Shelton, George Herriman en de meesters van EC Comics tot zijn invloeden, evenals sciencefictionschrijvers als Jack Vance. Eind 1985 solliciteerde voor een baan bij Donald Duck-hoofdredacteur Thom Roep te Oberon, de stripafdeling van VNU. Hij kwam in aanmerking voor de baan, maar zijn militaire dienstplicht stelde zijn indiensttreding uit tot maart 1987. Na zijn dienstplicht kon hij eerst op de redactie van het stirpblad Eppo terecht, onder leiding van Peter van Leersum. Beekmans passie lag echter meer bij Disney en aldus ruilde hij in september 1989 van plek met Donald Duck-redactrice Conny Schot, en keerde nooit meer terug. 


De Donald Duck-redactie in de vroege jaren 1990. Van links naar rechts: Harry Balm, Ria Uijtten Boogaart, Frans Hasselaar, Jos Steenstra, Jos Beekman, Marja van de Nes, Guido Matena, Ed van Schuijlenburg, Pascal Oost, Loes Spijker, Lucas Abedy, Joan Lommen, Conny Verweij, Wilma van den Bosch

Donald Duck
Sindsdien heeft Beekman een immens aantal stripverhalen van de lokale Disney-productie geredigeerd en een haast nog groter aantal buitenlandse verhalen vertaald. Sinds de jaren 1990 is hij de verantwoordelijke redacteur van het maandblad Donald Duck Extra. Na het pensioen van Stef Keizer in 2006 werd Beekman tot "senior editor" benoemd en staat hij in voor de eindredactie van alle stripverhalen die in het week- en maandblad gepubliceerd worden. Sinds het vertrek van Thom Roep in 2013 kreeg hij ook de supervisie over de lokale productie van stripscenario's, waarvan het hoofddeel door Frank Jonker, Jan Kruse, Ruud Straatman, Evert Geradts en Mau Heymans voorzien werd. Op Beekmans initiatief kreeg een nieuwe golf aan schrijvers een prominentere rol, zoals Remco Polman, Wilfred Ottenheijm, Robbert Damen, Sieger Zuidersma, Hugo Sauers en Carlo Gentina. Hij heeft ook nieuw talent aangeworven, wat leidde tot sporadische Duck-verhalen door Stefan van Dinther, Willem Ritstier en Eric Haverkort. 


SuperDonald - De invasie van de Magmamonsters (XD Magazine #11, 2010, tekenwerk van José Antonio Gonzalez) - © Disney

Scenario's
Sinds 1990 heeft Beekman vele stripscenario's geschreven met zowat elk denkbaar Disney-personage, van de eenden- en muizenfamilie tot 'Broer Konijn', 'Tokkie Tor', 'José Carioca' en 'De Groze Boze Wolf', waaronder ook zeldzame verhalen met filmfiguren als 'Oliver & Co', 'Frank en Frey', 'Pocahontas' en 'Flora, Fauna en Mooiweertje'. Het tekenwerk wordt voornamelijk gedaan door tekenaars verbonden aan Studio Comicup in Barcelona, maar ook door Mau Heymans, Bas Heymans, Wilma van den Bosch, Dick Matena, enz. Zijn vroege werk bevat ook collagestrips met beelden uit klassieke Disney-tekenfilmpjes. Beekman voerde ook de klassieke Mickey Mouse "in korte broek" weer in Nederland in, door een aantal avonturenverhalen die in 2011 door de Italiaan César Ferioli werden getekend. Samen met zijn collega's Jim van der Weele, Bas Schuddeboom, Ferdi Felderhof en Simone Ruitenbeek was hij verantwoordelijk voor praktisch alle verhalen in Donald Duck Junior, het "jongere broertje" van het weekblad (2008-2010). Beekman en Schuddeboom schreven ook Nederlandse stripverhalen met het oorspronkelijk Italiaanse personage 'Superdonald' voor Disney XD Magazine (2010-2011). Jos Beekman schrijft regelmatig stripverhalen voor B2B doeleinden, volgens hemzelf om "de toon en aard van Donald Duck" te bewaken. Behalve vehalen voor Sanoma's eigen Disney-uitgaven produceert hij met zijn collega's sinds 2012 voor de tv-gids Troskompas ook gagstrips met Donald Duck die Nederlandse televisieshows persifleren.

Woudlopers door Jos BeekmanWoudlopers door Jos Beekman
Wat weinig mensen weten is dat Jos Beekman met zijn brede algemene ontwikkeling en belangstelling de échte schrijver is van het handboek van de Jonge Woudlopers (tekenwerk van Maarten Janssens en Jan-Roman Pikula).

Rubrieken
Als redacteur is hij verantwoordelijk voor verschillende populaire rubrieken in het blad. Sinds 1997 bedenkt hij de educatieve pagina's 'Uit het Handboek van de Jonge Woudlopers', met informatie over allerlei soorten geografische, biologische, meteorologische, historische en fysische onderwerpen. Veel van de vroege pagina's werden door Maarten Janssens geïllustreerd, die in 2007 door Jan-Roman Pikula werd opgevolgd. In 2000 lanceerde Beekman de raadselstrip 'Mickey Mouse lost 't op', inmiddels een van de populairste rubrieken in het blad. De eerste afleveringen werden door Michel Nadorp getekend, waarna Pikula het in 2010 overnam. Terwijl Beekman nog altijd de hoofdmoot van de productie schrijft leveren de andere redacteurs ook vaak bijdragen. Sinds 1999 is Jos Beekman de scenarist van 'Goofy geeft les', een stripbewerking van de klassieke 'How To' tekenfilms, waarin Goofy allerlei verschillende sporten/ hobby's uitprobeert. De hoofdtekenaar voor deze rubriek is Michel Nadorp. Overig redactioneel werk zijn opzetjes puzzelpagina's en posters, vertalingen in rijm van Disney-tekststrips uit het Amerikaanse blad Good Housekeeping (getekend door Tom Wood en Hank Porter) en spreads met de plakboeken van personages. Een eerste reeks van laatstgenoemde serie werd in 1991-1994 gemaakt in samenwerking met Frans Hasselaar en Almar Kesselaar, waarna Beekman in de periode 2002-2010 zelf een nieuwe reeks verzorgde. 

Goofy geeft les door Jos Beekman
De zee komt vaak terug in Jos' verhalen ('Goofy geeft les' in Donald Duck 11, 2005, tekenwerk van Michel Nadorp).

Non-print projecten
Daarnaast heeft Beekman ook bijdragen geleverd aan verschillende non-print activiteiten van de uitgever. Samen met Van der Weele, Schuddeboom en Felderhof onderhield hij vanaf februari 2010 bijdragen geleverd tot de Twitter-gesprekken van de vele Disney-personages. Het initiatief won snel grote bijval en kreeg veel persaandacht in de Nederlandse media. Het vormde het startschot voor de veelgeprezen sociale media-activiteiten van het weekblad Donald Duck. Jos Beekman en Bas Schuddeboom waren ook betrokken bij de concepten en ontwikkeling van de online typcursus DuckTypen (gelanceerd in 2014) en de educatieve gamewereld DuckWorld Adventures (gelanceerd in 2015). 


Ontwerpschetsen uit een vroeg stadium van de game-wereld "DuckWorld"

Werk voor Sjors & Sjimmie Blad / Tina
Alhoewel hij voornamelijk een "eendenmens" is heeft Beekman ook bijdragen geleverd tot een aantal niet-Disneystrips. Toen hij nog bij Eppo was (tegen dan omgedoopt in Sjors en Sjimmie Weekblad) heeft hij plotideeën tot de 'Sjors & Sjimmie'-reeks geleverd, die onder supervisie van Robert van der Kroft werden getekend door Hein Haakman. Voor het meidenblad Tinaschreef hij het script voor drie verhalen met de Volendamse zangers Nick & Simon (2010-2013), met tekenwerk door Comicup's Carmen Pérez of Rafa Ruiz. In afwisseling met Bas Schuddeboom en andere redacteuren, schrijft hij sinds 2011 de meeste van de 'Professor Breinstein' gags die op de achterkant van het wetenschapsblad Zo Zit Dat verschijnen. Het tekenwerk wordt door de Comicup-tekenaars Dany Fernandez, Sònia Albert en Andrea Dotta geleverd. Jos Beekman is verder een amateurmuzikant/componist en een hobbyschilder. 

Redactie Donald Duck
Scenariosessie van de Donald Duck redactie. Van links naar rechts Esther Holtkamp, Bas Schuddeboom, Simone Ruitenbeek, Ferdi Felderhof en Jos Beekman. Vooraan zit Jim van der Weele. (Foto: Lotte Roep)

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia