Stripgeschiedenis

Peter Beekman

Hansje, Ansje en de Meeuw, by Peter Beekman

Peter Beekman (11/6/1911 - 7/12/1959) was een Nederlands illustrator en striptekenaar, die debuteerde in de jaren '30 en tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij nationaal-socialistische publicaties. Met een opleiding in tekenen en druktechnieken op zak debuteerde Beekman als illustrator in bladen als Cricket (1936), Sport in Beeld (1936), de Nieuwe Haagsche Courant (1936-37), De Telegraaf (1937-38) en Motor (1938-39). Ook werkte hij als reclameman voor V&D en De Bijenkorf.

Beekman werd begin 1940 lid van de NSB, naar verluidt niet vanuit sterk politiek motief, maar om binnen de familie tegenwicht te bieden aan zijn broer. Deze was lid was geworden van de SDAP, wat Peter als een communistische partij beschouwde. In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was hij redacteur perszaken bij de nationaal-socialistische partij NSB. Hij illustreerde verschillende boeken voor de Volksche Uitgeverij Westland in Amsterdam, die onder Duitse supervisie stond.

Hansje, Ansje en de Meeuw, door Peter Beekman

Voor uitgeverij NeNaSu (Nederlandse Nationaal-socialistische Uitgeverij) en Het Nationale Dagblad maakte Peter Beekman de krantenstrip 'Hansje, Ansje en de Meeuw', waarin de hoofdpersoon lid is van de Jeugdstorm, de Nederlandse equivalent van de Hitler Jugend. Desalniettemin bevat het verhaal zelden elementen van propagandistische aard.

Hansje, Ansje en de Meeuw, door Peter Beekman

Beekman maakte ook de serie 'Rare, Maar Ware Commentaren' voor NSB-tijdschrift Volk en Vaderland. Vanaf december 1942 werd deze strip voortgezet door Cor van Deutekom. Peter Beekman tekende verder illustraties bij artikelen van de pro-duitse journalist Max Blokzijl. Ook droeg hij bij aan maandblad Ontwakend Volk, uitgegeven door Nenasu, en aan het WA weekblad De Zwarte Soldaat.

zelfportret in 'Rare Maar Ware Commentaren'Zelfportret in 'Rare Maar Ware Commentaren' 

Beekman heeft echter ook de nodige problemen met de bezetter gehad. Zo kwam hij door een voor de Duitsers als beledigend geachte politieke prent (Hitler stonder niet heldhaftig genoeg op) in ongenade. Eind 1942 zat hij twee weken gevangen in Scheveningen. In de laatste oorlogsjaren keerde hij zich steeds meer van de NSB af. Hij zocht ander werk, en kon in 1943 aan de slag bij drukkerij Van Boekhoven in Utrecht.

Stella Maris voorplaat door Peter BeekmanStella Maris voorplaat door Peter Beekman

Floris Flapoor door Peter BeekmanNa de oorlog moest Peter Beekman zich verantwoorden voor zijn samenwerking met de bezetter en bracht hij enige tijd door in een interneringskamp in Groningen en in een fort in Den Helder. In augustus werd Beekman vrijgesproken van rechtsvervolging. Hij bracht zijn laatste jaren door als hoofd van de tekenstudio van drukkerij Van Boekhoven. Ook werkte hij voor het marineblad Stella Maris, dat in 1946 door zijn broer, vlootaalmoezenier W. Beekman OFM, was opgericht.

Tot aan zijn dood maakte Beekman het blad op en leverde eveneens illustraties voor voorplaten, het feuilleton 'Geheime Opdracht' (dat hij ook schreef) en rubrieken als 'Floris Flapoor' en 'Marinekrabbels'. Hiervoor gebruikte hij pseudoniemen als PEBAn en Pan. Beekman verzorgde eveneens posters voor de RAI, de Jaarbeurs en het Concertgebouw, alsmede albumhoezen voor Philips-platen. Pieter Joannes Marie Beekman leed al jaren aan een hartkwaal, en overleed in 1959 op 48-jarige leeftijd.

Peter BeekmanPeter Beekman

1940-1945 Duitse propaganda

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars