Stripgeschiedenis

René Bergmans

Sfinx by René Bergmans
Sfinx (Tina #42, 2009)

René Bergmans is een Nederlandse illustrator en stripauteur die in België woont en werkt. Behalve commercieel tekenwerk - onder andere voor promotionele stripalbums voor de uitgevers KBU en Concept, is hij de tekenaar van de stripreeks 'SfinX' (2007-...) voor het meidenblad Tina.


Jules & Ollie - 'Het goud van Gouda'

Jules en Ollie
Bergmans werd in 1967 in Rijen geboren, en woont momenteel in het Belgische dorp Lommel, vlak bij de Nederlandse grens. Halverwege de jaren '90 dook hij op in de stripwereld als tekenaar van promotionele stripboeken. Hij verzorgde vijf albums in de reeks 'Jules en Ollie' (KBU Uitgevers), die allemaal in 1996 verschenen. In elk album lossen de twee detectives een zaak op in een andere Nederlandse stad, waarbij ze alle populaire locaties bezoeken. Plaatselijke winkeliers, horeca en andere attracties die de productie van het boek sponsoren krijgen allen een cameo. Bergmans illustreerde de afleveringen over Oisterwijk, Gouda, Delft, Breda en Arnhem. Andere tekenaars die bijdragen aan deze albumreeks leverden waren Luc Verschuuren, Richard van de Pol, L. Swinkels, Carry Brugman, Maarten Wolterink, Frans Mensink, Martin Rube en Arie van Vliet, terwijl Huibert van der Meer, Harry Jansen, Bert van Rijsingen, Mireille van Heesch en Liesbeth Felix de meeste scenario's verzorgden. Uitgeverij Concept bracht tussen 1997 en 1998 een soortgelijke reeks uit, getiteld 'De Zaak', zij het met andere hoofdpersonages.


Tokkitoks - 'Pesten doet pijn'

Andere commerciële strips
Bergmans werkte de rest van het decennium ofwel via KBU ofwel via Concept aan andere commerciële stripboeken. Allereerst was daar het stripalbum 'Jonas en Juultje en de Museumgeest' (1997, script door Frans Tooten), waarin kinderen werden gestimuleerd om musea te bezoeken. Hierna volgden diverse oblongboekjes in samenwerking met scenarist Huibert van der Meer, zoals 'De Amulet van Ra' (1998) voor Center Parcs. 'Reiders, een open boek' (1998) voor een leverancier van meubilair en materiaal voor scholen, 'Actief met de support actie' (1999) voor een goede-doelenloterij in Tilburg, 'De reis van de ivoren wereld' (1999) over tandzorg en 'Een zorg minder' (1999) voor zorgverzekeraar VGZ. Ook huurde Concept BV Bergmans in om strips en tekstboekjes te illustreren met 'De Tokkitoks' (2000-2001), personages die kinderen helpen met opgroeien. Onder het pseudoniem "Humberto" maakte hij voor HB Media verder vijf erotische cyberpunkstripboeken met de ondeugende 'D.O.T.T.I.E.' (2001).


SfinX als kittendetectives (Tina #40, 2018)

SfinX
Sinds 2002 is René Bergmans één van de vaste medewerkers aan het meidenblad Tina. Nadat hij diverse losstaande stripverhalen illustreerde (geschreven door onder meer Frank Jonker, Willem Ritstier, Mirjam Mous en Carry Slee) vroeg de redactie hem en scenarist Robbert Damen om een stripserie over een popgroep te maken. 'SfinX' debuteerde in Tina #11 van 2007, en bestond aanvankelijk uit de meiden Susan (Suus), Fay, Ingrid (Ing) en Xenia. De groepsnaam is samengesteld uit de voornamen van de leden. Xenia viel echter al tijdens de eerste aflevering af en werd vervangen door de ietwat speelse en luie drummer Sam. Als de enige jongen in de groep wijken zijn interesses af van die van de meisjes, wat voor de nodige ontwikkelingen zorgt. En dan is er manager A.D., die de groep geregeld opzadelt met ingewikkelde opdrachten. Kortom, voldoende materiaal voor een maandelijkse serie. De verhalen draaien vooral rond de dagelijkse gebeurtenissen in een tienerpopband, maar af en toe dwalen de afleveringen in pure fantasy af. Terugkerende spin-offs zijn de bandleden als gefantaseerde "kitten detectives" en de droomsequenties waarin ze terugblikken op hun kindertijd.

Na 66 afleveringen verliet scenarist Damen de reeks. Sinds 2012 heeft René Bergmans de reeks op eigen houtje verder getekend en geschreven, na een overgangsperiode waarbij hij de afleveringen in samenwerking met Jet Wever schreef. Uitgever Strip2000 bracht in 2016 en 2017 drie albumcollecties van 'SfinX' uit.

Newton in Nederland by Rene Bergmans
'Newton in Nederland', getekend in samenwerking met Peter FitzVerploeghgh

Overig werk
Samen met Peter FitzVerploegh leverde René Bergmans verder het tekenwerk voor het stripalbum 'Newton in Nederland' (2009), n.a.v. de tentoonstelling over Isaac Newton in Museum Boerhave in Leiden. Het script werd door curator Ad Maas geschreven. Bergmans is ook actief als commercieel illustrator, storyboard tekenaar en ontwerper van concepten en wenskaarten. In zijn vrije tijd heeft hij concepten voor videospellen ontworpen (zoals 'Depot 108') en spin-off strips met de jongere versies van zijn 'SfinX' personages. Voor zijn stripreeks 'Lui (Lommels Ultieme Interventieteam)' - over een familie zombiejagers - koos hij zijn thuishaven Lommel als locatie. De strip werd in april 2019 gepresenteerd op het "Getekend, Lommel" festival.


René Bergmans (links) en Robbert Damen (rechts) signerend tijdens het Tina Festival in 2018.

renebergmans.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)