Stripgeschiedenis

Joep Bertrams

Inktspotprijs 2005
Winnende cartoon van de Inktspotprijs 2005 over het referendum voor de Europese grondwet. Premier Jan-Peter Balkenende probeert de wet het Nederlandse volk tevergeefs door de strot te duwen...

Joep Bertrams is een Nederlands tekenaar die zijn carrière begon als kinderboekenillustrator, maar sinds de late jaren 1980 vooral bekend staat om zijn zéér scherpe politieke cartoons. Zijn cartoons verschijnen niet alleen in zijn vaderland, maar worden ook in Duitsland, Frankrijk en de VS gepubliceerd. Hij is ook actief als animator en poppen- en achtergrondontwerper voor toneel en televisie. Bertrams woont en werkt vanuit Amsterdam. 

Jonge jaren en vroege carrière
Bertrams werd op 7 maart 1946 in Roermond geboren. Hij leerde aanvankelijk om leraar te worden, maar van 1967 tot 1972 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij maakte zijn eerstse tekeningen voor een aantal vakbondsbladen. Na zijn afstuderen werkte hij als leraar in Breda en daarna in Hoofddorp, terwijl hij illustraties maakte voor kinderbladen als Taptoe, Okki en Ezelsoor. Hij heeft verder illustraties gemaakt voor kinderboeken van Karel Eykman, Veronica Hazelhoff, Imme Dros, Henri van Daele, Wiel Kusters en Ted van Lieshout. Hij maakte ook tekenfilms, en ontwierp poppen en decors voor toneelproducties en tv-shows als 'Oren van je Kop' (1990-1991).

Zij Wel by Joep Bertrams
Cartoon van 28 februari 2007: Koningin Beatrix schendt het Turkse verbod op hoofddoekjes tijdens haar staatsbezoek.

Carrière als politiek cartoonist
Zijn eerste tekeningen voor de Amsterdamse krant Het Parool verschenen in 1982 op de kinderpagina Goochem, die onder redactie stond van zijn vriend Paul Arnoldussen. Ze illustreerden dagelijkse nieuwsgebeurtenissen. Hij voorzag ook thematische series van tekeningen, bijvoorbeeld over Japan. In 1988 werd hij de politieke cartoonist van zijn krant nadat Peter van Straaten zich meer op zijn cartoons over het dagelijks leven begon te focussen. Hij tekende na verloop van tijd zes cartoons per week die ook naar internationale publicaties werden doorverkocht, zoals The Herald Tribune, The New York Times, Newsweek, Le Monde, Süddeutsche Zeitung en Die Zeit. In 2011 verliet hij Het Parool en begon zijn wekelijkse cartoon in De Groene Amsterdammer en enkele regionale bladen.


Amsterdams gemeenteraadslid Rob Oudkerk geeft een verklaring voor zijn seksschandaal uit 2004.

Andere activiteiten
Sinds 2004 maakt Bertrams ook regelmatig tekenfilms die o.a. zijn verschenen in het Nederlandse nieuwsprogramma Nova en op de website van het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij was tot 2005 verder ook een leraar aan de AKI Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.


26 oktober 2016: Donald Trump accepteert de verkiezingsuitslag alleen als hij wint.

Erkenning
In 1986 won Joep Bertrams de Zilveren Penseel vanwege zijn illustraties voor Wiels Kusters' roman 'Salamanders vangen'. Drie jaar later won hij de prijs nogmaals voor zijn eigen boek 'Johan Edelgans'. Hij won verder in 2001 de Ton Smits-penning voor zijn hele oeuvre (uitgereikt door de cartoonistenvereniging De Tulp), en in 2005 de Inktspotprijs voor beste politieke cartoon met een tekening die de opmaat tot het referendum rond de Europese grondwet illustreerde. Hij won de Inktspotprijs opnieuw in 2015 met zijn cartoon over de terreuraanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo in januari van dat jaar. Cartoonisten Wolinski, Cabu, Charb, Tignous en econoom Bernard Maris kwamen bij deze aanslag om.

Bundelingen
In 2006 werden tentoonstellingen van zijn werk gehouden in het Haus der Niederlande en het Persmuseum in Amsterdam. Een boek met een dvd getiteld 'Oud Zeer' (2006), werd bij die gelegenheid door Jean-Marc van Tols uitgeverij Catullus gepubliceerd. Het verzamelde werk rond het post 11 september-tijdperk en de drie kabinetten van premier Jan-Peter Balkenende. 'Meer Zeer' presenteerde een selectie van zijn tekeningen en tekenfilms uit 2007. 

Held by Joep Bertrams
Minister-president Balkenende negeert de nationale crisissen tijdens zijn ambtstermijn.

www.yoopdeloop.com

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)