Stripgeschiedenis

Wim Bijmoer

Hendrik Haarklover door Wim Bijmoer
Hendrik Haarklover

Wim Bijmoer (Amsterdam, 24/7/1914 - Bergen, 29/9/2000) was voorbestemd voor een carrière in economie, maar bleek over zo'n kunstzinnig talent te beschikken dat hij naar de kunstnijverheidsschool mocht. Zijn eerste opdrachten waren het ontwerpen van poppen en decors voor het poppentheater van Jett Bonn. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werkte hij als journalist en illustrator bij Het Parool. Bijmoer sloot zich ook aan bij het journalistencabaret De Inktvis, waar ook Jeanne Roos, Willem Wittkampf, Han G. Hoekstra, Wim Hora Adema en Annie M.G. Schmidt deel van uitmaakten.

Hendrik Haarklover door Wim Bijmoer

Slordige SaartjeVanaf 1947 illustreerde hij voor de krant de kinderversjes van Annie M. G. Schmidt. Bekende voorbeelden zijn 'Dikkertje Dap' en 'De Spin Sebastiaan'. Deze samenwerking bleek zo geslaagd dat Bijmoer jarenlang veel van Schmidts verhalen illustreerde, zowel in boek- als in stripvorm.

Muisjes door Wim Bijmoer

Hendrik HaarkloverTussen 1947 en 1950 verscheen 'Het Schaap Veronica' in Het Parool van de hand van Schmidt en Bijmoer. In 1953/54 produceerden zij 'Hendrik Haarklover' en later 'Pippeloentje'. De sterke verhalen van Schmidt en de innemende tekeningen van Bijmoer hebben een hele generatie van opgroeiende kinderen (en hun ouders) voorzien van onvergetelijke herinneringen.

 

Bontebuis door Wim Bijmoer

Samen met Han G. Hoekstra maakte Wim Bijmoer ook de krantenstrip 'Oessoef Bontebuis' voor Het Parool aan het eind van de jaren vijftig. Bijmoer deed ook allerhande freelance illustratiewerk, bijvoorbeeld voor de reclame-uitgave 'Kabouter Puntmuts', een verhaal van T. de Ley voor een beschuitfabriek. In 1967 ontwierp Wim Bijmoer een serie kinderpostzegels, gebaseerd op de versjes van Annie M.G. Schmidt.

Voorbereiding Boekenmarkt Bijenkorf AmsterdamVoorbereiding Boekenmarkt Bijenkorf Amsterdam
V.l.n.r. Eppo Doeve, Wim Bijmoer, Fiep Westendorp, Charles Boost en Piet Gertenaar

Naast zijn werk als illustrator was Bijmoer ook een bekend decor- en kostuumontwerper. Hij ontwierp onder meer het decor voor de televisieserie 'Ja zuster, nee zuster', voor de dramaseries 'Hollands glorie' en 'De stille kracht', en werkte mee aan de Snip & Snap-revues en theaterproducties van Rob van Reijn. Ook de decors uit 'De Film van Ome Willem' en de 'Late late Lien show' waren van zijn hand.

Hendrik Haarklover

In 1990 verloor Wim Bijmoer zijn gezichtsvermogen door een mislukte oogoperatie. Hij stierf op 29 september 2000, 86 jaar oud.

Hendrik Haarklover

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.bijmoer.com