Stripgeschiedenis

Kees de Boer

Sidi en Smook, by Kees de Boer
Sidi en Smook (1992)

Kees de Boer werd op 14 juni 1965 geboren in Hoorn. Hij studeerde vier jaar aan de Grafische MTS in Amsterdam. Zijn eerste stripverhalen verschenen in undergroundbladen als Crash en Coyote. Samen met Barend Lammes, een andere tekenaar van Coyote, kreeg hij een vaste cartoon in het Noord-Hollands Dagblad. Hij volgde Wilbert Plijnaar op als illustrator van de vragenrubriek in Mickey Maandblad. Dit was zijn eerste werk voor de tijdschriften van de VNU.

Hoofdpijn, reumatiek by Kees de Boer
Hoofdpijn, reumatiek (Coyote #6, May 1984)

Hij vestigde zijn naam als stripmaker in 1987, toen hij zich vervoegde bij het team van Eppo/Wordt Vervolgd. Voor dit stripblad maakte hij met Jan Schrijver de strip 'Max Laadvermogen', waarvan ook een album is verschenen. Daarna, in 1992, creëerde hij met Rolf Hartog van Banda, de zoon van Lo, de strip 'Sidi en Smook' voor Donald Duck. Vandaag de dag illustreert hij nog steeds de moppenrubriek in dit weekblad.

comic art by Kees de Boer

De Boer heeft samen met Gerard Leever aan een flink aantal producties gewerkt vanuit studio's als Studio Arnhem en Funny Farm. Zo schreven ze gezamenlijk de strip 'Felix Flux Museum' voor Sjors & Sjimmie Stripblad, en 'Junior Reporter' voor Junior. Beide strip werden overigens door Leever getekend. Als illustrator heeft De Boer onder andere gewerkt voor Panorama, Wolter Noordhoff, EPN en bijna alle jeugdbladen van Malmberg en Sanoma. In Taptoe verscheen verder zijn strip 'Gustaaf Raaf'.

Sinds 1996 is Kees de Boer vooral bekend als kinderboekenillustrator. Hij heeft veel samengewerkt met Tjibbe Veldkamp, met wie hij onder meer de 'Agent en Boef' serie maakt. In 2014 presenteerde hij 'Stripmakers drinken wijn aan het water', een serie interviews met stripmakers in opdracht van de Bond Nederlandse Stripmakers.

De man van zes miljoen by Kees de Boer
De man van zes miljoen (Razzafrazz 5, 2005)

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van auteurs

De Boer's portfolio bij ComicHouse