Stripgeschiedenis

Guus Boissevain

Snuf en de Grollenburgers door Gub
Snuf en de Grollenburgers

Gustaaf Constant Boissevain (geboren: 8/9/1929 - 15/10/2008) is voornamelijk bekend van zijn strips met 'Piet Pelle', het reclamefiguurtje van de fietsfabriek Gazelle. In de jaren '60 tekende Boissevain verschillende boekjes met dit figuurtje, dat al vele jaren in verschillende uitingen werd gebruikt, te beginnen met het eerste boekje door Ko Doncker uit 1912. Hij ondertekende zijn werk met Gub.

Studio X en de Televiezerik door Gub
Studio X en de Televiezerik

Verder maakte Gub voor Libelle de strip 'Snuf en de Grollenburgers' (1951) en was hij aanwezig in de bladen Kris Kras en Eva met verhalen van 'Bliep en Barthold'. In Televizier maakte hij 'Het Mysterie van Studio X en de Televiezerik' (vanaf 1958) en 'Vlugge Willem de Televiezerik' (rond 1960). Boissevain was ook present in het stripnummer van het literaire blad Ratio (1964) en in de Nederlandse editie van MAD magazine. Ook verzorgde hij tekenwerk voor reclamecampagnes, onder andere voor de chocoladehagel van Cacaco de Zaan.

Snuf en de Grollenburgers door GubSnuf en de Grollenburgers

In latere jaren hield hij zich voornamelijk bezig met schilderen en etsen. Na een herseninfarct in 2003 leidde Boissevain een teruggetrokken bestaan in Bergen aan Zee. Hij was de vader van acteur Daniël Boissevain.

tekening uit Ratio

Guus BoissevainBoissevain beschrijft zichzelf in het stripnummer van Ratio, uit november/december 1964:

"GUB geb. 8 september 1929 te Hilversum als Gustaaf Constant Boissevain. Lang: 1,84 meter, breed: 34,5 cm. Donkerbruin, te lang haar. Begroeiing onder de neus. Drabbig groene ogen, rood-omrand. Moedervlek op linkerbil. Loopt iets voorovergebogen, als hij rugzak om heeft. Sleept op werkdagen met linkerbeen. Klamme handen. Houdt zich op in kleine donkere taplokalen. Hobby's: slapen, ruiken, voelen, horen, zien, praten, lopen."

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars