Stripgeschiedenis

Hilbert Bolland

Donald Duck by Hilbert Bolland
Donald Duck - De Therapie van Jong (Donald Duck #30, 1994)

Hilbert Bolland is een Nederlands illustrator en inkleurder die vooral bekend staat om zijn gedetailleerde technische tekeningen en educatieve illustraties. Hij werd in Haarlem in een kunstzinnige familie geboren en groeide op terwijl hij strips als Hergé's 'Kuifje' en Willy Vandersteens 'Suske en Wiske' las. Tijdens de late jaren 1960 en vroege jaren 1970 speelde hij in een Haarlemse beatgroep die Modesty Blaise heette (vernoemd naar de gelijknamige Britse strip door Peter O'Donnell en Jim Holdaway. De groep bracht tussen 1962 en 1972 drie singles uit op het Polydor-label. Rond dezelfde tijd begon hij ook zijn langdurige associatie met VNU's populaire wetenschapsmaandblad Kijk. Gedurende de jaren 1970, 1980 en 1990 was Bolland ook een freelance inkleurder en illustrator voor VNU stripbladen als Pep, Donald Duck en Mickey Maandblad.


Een dag in april (Pep #30, 1974)

Hij staat vooral bekend om zijn airbrush inkleuringen van Carl Barks' illustraties voor het weekblad Donald Duck, alhoewel hij tussen 1982 en 1996 ook diverse eigen full color coverillustraties bijdroeg. Een ander beroemd Disneystuk door Bolland is de poster uit 1986 waarop Donald en Katrien in traditioneel Nederlandse klederdracht poseren, naar een lay-out van Michel Nadorp. In 1974 maakte hij een kort stripverhaal voor Pep en verder leverde hij het tekenwerk voor één 13 pagina's tellend 'Donald Duck' verhaal door Jan Kruse, dat in 1994 in het weekblad gepubliceerd werd.

Cover artwork by Hilbert BollandCover artwork by Hilbert Bolland

Verder Disney-gerelateerd tekenwerk was voor het puzzelbedrijf Jumbo, en overig wetenschappelijk illustratiewerk maakte hij in opdracht van het Amsterdamse Planetarium en Chriet Titulaers Huis van de Toekomst in Rosmalen. Bolland heeft uitgebreid als illustrator van schoolboeken gewerkt en ook een aantal kinderboeken geïllustreerd, waaronder 'Koen de Wolkenvlieger' (2002) door Marianne Notschaele, over bedplassen. Hij maakte verder een reeks kindervakantieboeken voor het Nederlandse reisgezelschap ANWB, evenals een reeks wandkaarten over agri- en horticultuur in Nederland. Tijdens de late jaren 1980 werkte hij samen met stripauteur Theo van den Boogaard, die hij samen met Michel Custers assisteerde als achtergrondtekenaar voor 'Sjef van Oekel'. Bolland heeft ettelijke jaren in Breda gewoond en woont tegenwoordig in Frankrijk.

Donald Duck in Holland by Nadorp and Bolland
Donald Duck in Holland, door Michel Nadorp en Hilbert Bolland (Donald Duck #39, 1986)

Inducks pagina

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)