Stripgeschiedenis

Wilma van den Bosch

Prinses Aster by Wilma van den Bosch
Prinses Aster (2001)

Wilma van den Bosch werd in 1956 geboren in Welland, Canada, als de dochter van Nederlandse emigranten. Toen zij tien jaar oud was, keerde het gezin terug naar Nederland. Strips kregen haar belangstelling nadat ze een interview met de Belgische striptekenaar Morris las in De Volkskrant. Ze begon zelf te schrijven, en probeerde haar verhalen te verkopen aan uitgevers. Het was Ed van Schuijlenburg, art supervisor van de Nederlandse Disney-tijdschriften, die haar vroeg om verhalen te gaan schrijven voor het weekblad Donald Duck.

Donald Duck cover by Wilma van den BoschKatrien cover by Wilma van den Bosch

Na een aantal jaar begon Wilma ook tekenwerk te maken voor het vrolijke weekblad. Sindsdien werkt ze op de redactie aan illustraties en voorplaten voor de verschillende Disney-tijdschriften, zoals Donald Duck, Katrien, Disneyland en Donald Duck Junior. In 1999 publiceerde het weekblad ook het eerste verhaal van Wilma's eigen strip, 'Prinses Aster'. Het tweede verhaal volgde in 2001. De verhalen werden ook in boekvorm gepubliceerd bij Sanoma en bij Silvester. In 2002 ontving Wilma de Stripschappenning in de categorie 'Beste Kinderstrip' voor deze reeks.

Winnie de Poeh by Wilma van den Bosch

Sinds 2013 verzorgt Wilma ook tekenwerk voor het meidenblad Tina, dat op dezelfde redactie wordt gemaakt. Samen met redacteur Bas Schuddeboom maakt ze cartoons en thema-strippagina's met de nieuwe titelheldin, die door Jan Vriends werd ontworpen.

comic from Inktpot #1, featuring Dick Bruna, art by Wilma van den Bosch, 2003
Uit een strip voor Inktpot #1, 2003, met een rol voor Dick Bruna

Buiten haar werk voor Sanoma volgde Wilma Wout Paulussen op als de tekenaar van 'Jan Kaman', een voetbalstrip geschreven door Herman van Veen. Ze heeft ook geregelde bijdragen geleverd aan de Stichting Teken Mijn Verhaal, en aan het Utrechtse stripblad De Inktpot. Verder schrijft en illustreert ze kinderboeken. Haar stripverhaal over het kleine monster 'Ikniet' is vanaf 2013 te bestellen in de iStore. Samen met haar vriend Pascal Oost heeft Wilma strips gemaakt in opdracht van Albert Heijn en De Meergroep.

Kroniek van een Dakhebber, by Wilma van den Bosch
Kroniek van een Dakhebber (Straatnieuws #13, Winter 2007)

Wilma's website

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars