Stripgeschiedenis

Tjeerd Bottema

door Tjeerd Bottema, 1906

Tjeerd Bottema (6 februari 1884 - 8 maart 1978) werd geboren in het Friese Langezwaag, als zoon van een boer en broer van Tjerk Bottema. Samen met zijn broer studeerde hij in Maastricht en later aan de Academie voor Schone Kunsten in Amsterdam. Tjeerd Bottema verzorgde satirische cartoons voor het socialistische tijdschrift De Ware Jacob in 1904-05 en illustraties voor de zondagseditie van Het Volk.

door Tjeerd Bottema

Nog in zijn studietijd vervaardigde Tjeerd Bottema de illustraties bij het rijmboekje 'Er Was Eens Een Oud Vrouwtje', dat als een vroege tekststrip gezien kan worden. Bottema werd bekend vanwege zijn reclame-ontwerpen, bijvoorbeeld voor de RVS (Rotterdamse Verzekerings Maatschappij) en de gestileerde kip voor Sluis zadenhandel.

Logo Sluis Zadenhandel, door Tjeerd Bottema
Logo Sluis Zadenhandel, ontworpen door Tjeerd Bottema

Jaap en Gerdientje, door Tjeerd BottemaTjeerd Bottema illustreerde kinderboeken en schoolboeken en maakte de serie 'Jaap en Gerdientje' samen met Anne de Vries. Hij stierf in Katwijk aan Zee in 1978.

Er Was Eens Een Oud Vrouwtje, door Tjeerd BottemaEr Was Eens Een Oud Vrouwtje, door Tjeerd Bottema Er Was Eens Een Oud Vrouwtje

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars