Stripgeschiedenis

Piet Broos

Tommie's Avonturen
Tommie's Avonturen (Okki, 11 september 1941)

Petrus Jozef Broos (geboren: 16 december 1910, Zevenbergen - overleden: 9 juli 1964, Weert) was een vruchtbaar schrijver en illustrator van kinderboeken. Hij tekende en schreef ook veel stripverhalen. Broos was altijd werkzaam als freelancer; zijn boeken zijn in vele talen vertaald.

Ping en Ming door Piet Broos
Ping en Ming (Kinderkompas, 1940)

Broos volgde het gymnasium in Sittard en ging na zijn eindexamen in 1929 terug naar zijn ouders in Den Haag, waar hij zijn eerste baantje kreeg bij de Haagse boekhandel Govers. In 1933 legde hij zich toe op het illustreren. Tot aan zijn dood illustreerde hij tal van kleurboeken, prentenboeken en Christelijke kinderboeken, evenals educatieve uitgaven voor het Katholieke onderwijs.

Grabbelton voorplaat door Piet BroosGrabbelton voorplaat door Piet Broos

Professor PienterbultBroos werkte mee aan tijdschriften als Roomsche Jeugd, Kleuterblaadje, Onze Krant, Maas en Roerbode, De Engelbewaarder, Zonneland, Sjors, Okki en Panorama. Voor deze bladen tekende hij strips als 'Professor Pienterbult', 'Knobbeltje Knop' en 'Tommie's Avonturen' in de jaren '30 en '40. Hij illustreerde eveneens drie deeltjes in de serie 'Alles in Beeld' voor uitgeverij Helmond, plus 'Het Kleine Prentenboek', een serie van 8 boekjes verschenen in de oorlog.

Hiernaast 'Professor Pienterbult' uit het Kleuterblaadje van 10 juni 1939

Tommie's Avonturen van Piet Broos
Tommie's Avonturen (Okki, 1941)

Na de oorlog ging Broos verder met zijn werk voor de tijdschriften. Een van zijn eerste na-oorloogse strips was 'Kees Holland', een stripverhaal over de oorlog in Holland, geschreven in mei 1945. Daarna volgden al gauw 'Knoes en zijn wonderlijke avonturen' (1945) en 'Professor Snip Snap' in de St. Antoniusalmanak (1946-47). Van 1946 tot 1948 was hij hoofdredacteur van Onze Krant, een weekblad voor de R.K. Jeugd. Hiervoor tekende hij ook de strips 'De daverende dingen van Daniël', 'Okkie en Knokkie' en 'Kuif, de onverschrokkene'.

Ali Baba, door Piet Broos
Ali Baba

Van 1946 tot 1956 maakte Piet Broos vele strips voor de Maas en Roerbode, zoals 'Jan Pierewiet', 'Stroppie', 'Reintje de Vos', 'Toon Okkernoot', 'Knoest', 'Kwikkie Kwiek', 'Slimpie', 'Poef, het Indiaantje' en 'Van Kneuteren en zijn tonnetje'. Zijn werk verscheen vanaf de jaren '50 ook in Beatrijs ('Reintje de Vos', 'Jaap, Brom en Annemieke', 'Wiebeltje'), Jeugdjuweel ('De blauwvingers van Zwolle', 'Piet Poef, het indiaantje') en Kinderkompas ('Avonturen van Brom, Ping en Ming', 'Kees en Karel').

Van 1956 tot aan zijn dood in 1964 tekende hij 'Ali Baba' voor Okki van De Spaarnestad. Bij dezelfde uitgeverij zat Taptoe, waarvoor Broos in 1953 en 1954 'De trompetter van de koning' tekende. Deze strip verscheen ook in Kalle, de kinderbuilage van de Duitse Libelle. Verder maakte hij in de jaren '50 'Johanna Doedel' in Carillon en twee verhalen van 'Flip en Flop' voor Katholieke Missiën. In de jaren '60 volgden nog 'Abdoel' voor de Helmondse Courant en 8 losstaande verhalen in Hartentroef.

Johanna Doedel, door Piet Broos Johanna Doedel

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars