Stripgeschiedenis

Carry Brugman

Joris Jofel door Carry Brugman
Joris Jofel - De Rosse Ridder

Carry Brugman (Dordrecht, 22 augustus 1947) studeerde aan de Amsterdamse Academie van Beeldende Kunst. Na zijn studie tekende Carry voor Uitgeverij Gondolex de proefstrips 'Gnollem en Gabbernach' en 'Miguel Chavez'. Toen de uitgeverij in 1967 failliet ging, was de uitgave 'Boemerang', met daarin strips van Carry en zijn broer Gideon Brugman, al gedrukt. Via sluikwegen is dit album jaren later toch op de markt gekomen.

Professor Breinbreier door Carry Brugman
Professor Breinbreier

In 1969 en 1970 tekende Brugman een proefstrip op de Toonderstudio's en daarna ging hij bij Oberon werken, waar hij aanvankelijk opvultekeningen, middenplaten en omslagen van Sjors maakte. In 1971 werd in dit blad zijn eerste strip gepubliceerd: 'Joris Jofel', over een jongetje dat niet kan griezelen. Van 'Joris Jofel' verschenen tot 1974 vijf verhalen, eerst op tekst van Ruud Ringers, daarna van Andries Brandt.

De Partners door Carry Brugman
De Partners

In 1974-75 verschenen, eveneens in Sjors, zeven korte verhalen van 'Professor Breinbreier', die ook door Andries Brandt werden geschreven. Toen in 1975 Pep en Sjors opgingen in Eppo stapte Carry Brugman over naar de realistische stijl, en begon voor dat blad 'De Partners', een serie harde avonturenverhalen geschreven door Dick Matena en later Jacques Post. Deze strip liep tot 1994.

Jules en Ollie door Carry Brugman
Jules en Ollie - Tamtam in Rotterdam

In de jaren '90 illustreerde Carry Brugman verhalen over Amersfoort, Rotterdam en Amstelveen in de serie 'Jules en Ollie - Stedenstrips' van Uitgeverij KBU. Hij werkte ook mee aan de "stedenstrips" van uitgeverij Concept BV. Verder deed hij het nodige reclamewerk, tekende hij verhalen voor Tina en maakte hij tussen 1996 en 2007 verhalen met voornamelijk 'Willie Wortel' en de 'Duckies' voor het weekblad Donald Duck.

Suzanne door Carry Brugman
Suzanne, een verhaal uit Tina (1996)

Voor Samsam, een maandelijks kindertijdschrift over ontwikkelingslanden, nam hij de serie 'Sam & Sam' over van Rob Phielix van 2001 tot 2014. De tekst werd geschreven door Willem Ritstier. Toen Eppo in 2009 opnieuw werd gelanceerd werd ook de serie 'De Partners' weer opgestart. Tijdens de publicatie van het laatste 'Partners' verhaal in Eppo in 2014, kondigde Carry Brugman zijn pensioen aan.

SjorsDe Partners

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars