Stripgeschiedenis

Gideon Brugman

Professor Ambrosius door Gideon Brugman
Professor Ambrosius (Pep #1, 1970)

Gideon Brugman (geboren: Dordrecht, 11-7-1942, overleden: 9-7-2011) studeerde Publiciteit aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij werkte enige tijd op reclamebureaus, waaronder Grijseels in Rotterdam. Hij liet zijn tekenwerk zien op de Toonder Studio's, maar begon uiteindelijk een samenwerking met de Dordrechtse kunstenaar Theo Kemp.

Kommando Moustache door Gideon BrugmanKommando Moustache door Gideon Brugman

Samen werkten ze voor het science-fictionblad Galaxis. De strip die ze voor dit blad onder het pseudoniem Milton Davis maakten was 'Rick Random' en deze werd in 1965 door uitgeverij Vector in twee albums gebundeld. Uiteindelijk werden ze door de Haagse uitgever Gondolex gevraagd om een strip te maken over een internationaal vredescommando van acht man. Dit werd de kortlopende stripreeks 'Kommando Moutache' in 1966. Ook leverde Brugman illustraties voor de kleurboeken die deze uitgeverij produceerde.

Zonk en Stronk, door Gideon Brugman
Zonk en Stronk

Net als zijn broer Carry, leverde hij ook bijdragen aan het 'Boemerang' stripboek van deze uitgeverij. Dit waren 'Alfie & Ko', een ouder stripje van Gideon, en het nieuwe 'De Lotgevallen van de Stroemf'. Dit boek werd echter door het faillissement van Gondolex nooit uitgegeven. De hele voorraad bleef op de drukkerij liggen, maar later verschenen er exemplaren via sluikwegen alsnog op de markt.

Professor Ambrosius door Gideon Brugman Professor Ambrosius (Pep #21, 1970)

Een bewerking van Gideons Stroemf-strip liep onder de titel 'Zonk en Stronk' in 1969 in Robbedoes (tekst Lo Hartog van Banda). Van 1970 tot 1975 verschenen in Pep de avonturen van de professor in de griezologie: 'Professor Ambrosius', met tekst van Ruud Ringers (eerste verhaal) en Lo Hartog van Banda. Van Ambrosius verscheen een album in de zogenaamde "Pep stripotheek" en later nog enkele bij Centripress. Toen Pep opging in Eppo was er echter geen plaats meer voor 'Ambrosius' en werd de strip stopgezet.

Patty (Tina #761)
Patty - The Sound of the River (Tina #761)

Tussen 1971 en 1976 tekende Gideon Brugman voor Tina de avonturen van 'Patty', eveneens op tekst van Hartog van Banda. Van Patty en haar popgroep de Big Silver Bull Band werden zelfs nog enkele grammofoonplaatjes gemaakt. Later ging Brugman zich weer voornamelijk op de reclame en het kunstschilderen richten. Voor het science-fiction blad Essef tekende hij echter nog wel 'De Kry-angh Sage' op tekst van Raymond Donkersloot (1977).

Professor Ambrosius, door Gideon Brugman
Professor Ambrosius

In 1996 begon Gideon Brugman in samenwerking met Orion Roos aan nieuwe verhalen met 'Professor Ambrosius'. Tot 2010 werden vijf nieuwe verhalen in eigen beheer uitgegeven. In juli 2011 overleed Gideon Brugman in zijn slaap, twee dagen voor zijn 69e verjaardag.

Tina #763

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars