Stripgeschiedenis

Dik Bruynesteyn

Appie Happie, door Dik Bruynesteyn
Appie Happie (oktober 1976)

Dik Bruynesteyn (Rotterdam, 7 juli 1927 - Hoorn, 28 april 2012) is lange tijd voornamelijk bekend geweest als sportkarikaturist - mede dankzij zijn regelmatige televisie-optredens. Later kreeg hij bekendheid als striptekenaar doordat zijn held 'Appie Happie' landelijke populariteit verwierf.

strip van Bruynesteyn uit Het Vrije Volk
Engeland verliest van Hongarije (Het Vrije Volk, 1954)

Bruynesteyn, die als Dick Bruijnesteijn werd geboren, publiceerde zijn eerste cartoon in het Dagblad van het Noorden in 1947. Tijdens zijn diensttijd, in 1948, publiceerde Bruynesteyn volgde hij Bob Uschi op als sportkarikaturist bij de Haagsche Courant, alsmede het blad Sportwereld. Hij bleef aan deze krant verbonden tot 1953. In dat jaar werd hij full-time tekenaar bij Het Vrije Volk en in 1959 was hij een van de oprichters van het blad Sport-Toto, waarvoor hij de voetbalstrips 'Kris Krek' en 'Otto' tekende (1959-60).

Kris Krek door Dik Bruynesteyn
Kris Krek (Sporttoto, 19 februari 1959)

Toen Sport-Toto in 1960 over de kop ging, startte Dik Bruynesteyn een sportstrip in het Duitse blad Der Kicker: 'Fritzchen Wunder', die liep tot 1964. Tegelijkertijd bleef hij sportkarikaturen voor de krant tekenen en verzorgde hij ook een tijdlang de illustraties bij de sportrubriek van Bob Spaak in Pep.

Chris Crack door Dik Bruynesteyn
Chris Crack (1970)

In 1967 begon hij in Het Vrije Volk met 'Appy Happy', wederom een voetbalstrip, die hij 2 jaar later verwisselde voor 'Chris Crack'. Dit figuurtje verscheen ook in andere bladen, maar maakte in 1970 plaats voor een come-back van 'Appie Happie'. Appie, ditmaal zuiver Nederlandse spelling, verschijnt vanaf dan tientallen jaren in Het Parool en andere regionale kranten.

Appie Happie, door Dik Bruynesteyn
Appie Happie

Na enkele jaren kreeg hij van Joep van der Hart, redacteur van het Eindhovens Dagblad, de tip om zijn strip meer te laten inspelen op de gebeurtenissen van de dag. Vanaf dat moment was vooruitwerken er niet meer bij en moest Bruynesteyn op dagelijkse basis een strip tekenen, tot grote waardering van zijn publiek.

Dik BruynesteynRudy Vrooman
Zelfportret uit 1997 en een foto uit 2007 door Rudy Vrooman

Bruynesteyn werkte bijna 30 jaar mee aan de televisieprogramma's 'Sport in Beeld' en de opvolger 'Studio Sport'. Gedurende zijn carrière heeft hij als sportkarikaturist gewerkt voor o.a. Het Vrije Volk, Parool, NRC en De Pers. In 2007 verscheen ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag het album 'Appie Happie terug van weggeweest'. Dik Bruynesteyn is tot op hoge leeftijd actief geweest en overleed in april 2012 in het ziekenhuis in Hoorn.

voetbalkaart door Dik Bruynesteynvoetbalkaart door Dik Bruynesteynvoetbalkaart door Dik Bruynesteynvoetbalkaart door Dik Bruynesteyn

strip uit Het Vrije Volk (1953)
Vaste rubriek Wat Een Week, uit Het Vrije Volk (1953)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.dikbruynesteyn.nl