Stripgeschiedenis

Harry Buckinx

Titula, door Harry Buckinx

Harry Buckinx (1944-1995) werd geboren in Geleen en studeerde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en het Koninklijk Instituut van de Schone Kunsten in Antwerpen. Hij startte zijn carrière met publicaties in Hitweek in 1968, en drie jaar later in Aloha. Beide tijdschriften plaatsten zijn surrealistische strip 'Titula'. Harry Buckinx tekende ook voor het alternatieve blad Tante Leny Presenteert, waar hij samen met Mark Smeets de Limburgse delegatie vormde. Zijn strips beschreven surrealistische werelden (hem zelf niet onbekend) van kunsthandelaars, nachtclubs en complexe liefdesrelaties, waarin de gewoontes van mensen zich uiteindelijk tegen hen keren.

Titula, door Harry Buckinx

Tussen 1972 en 1974 tekende Buckinx de strip 'De Familie Aepebroeck' voor VPRO-magazine Vrije Geluiden. Middels de chaotische en romantische escapades van Bertus en Truus Aepebroeck schetste hij een goed beeld van Nederland in de jaren zestig en zeventig.

Harry Buckinx deed ook mee aan de collectieve vervolgstrip 'Toon en Toos Brodeloos', die eveneens in Vrije Geluiden verscheen. Hij maakte illustraties bij het boek 'Wie zeurt krijgt een beurt' en vervaardigde aquarellen in middeleeuwse stijl.

Harry Buckinx stierf in 1995 aan kanker in Amsterdam, 51 jaar oud.

Titula, door Harry Buckinx

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Titula, door Harry Buckinx