Stripgeschiedenis

Joop du Buy

Appie Kim van Joop du Buy
Appie Kim

Joop Du Buy (19/9/1924 - 5/1/1994) nam in 1942 deel aan een tekenwedstrijd in Haarlem, met als een van de juryleden striptekenaar Henricus Kannegieter. Van de totaal 115 deelnemers werden 23 uitverkoren om aan een acht maanden durende, gratis tekencursus mee te doen bij Kannegieter thuis. Tot de deelnemers aan de tekencursus behoorden ook Joop Dam, Han van Gelder, Wim Knotter, Maurits Keuris en Hans Kresse met wie Joop Du Buy bevriend raakte.

Appie Kim van Joop du Buy

De deelnemers hadden zich echter met het contract verplicht tot het werken bij het "foute" Nederland Film in Den Haag, waar onder meer gewerkt werd aan de antisemitische tekenfilm 'Van den vos Reynaerde', naar het boek van NSB-voorman Robert van Genechten. Du Buy zegt zelf alleen te hebben meegewerkt aan de kinderproducties 'De Sneeuwman', over een sneeuwpop die ging leven, en 'Verwitterte Melodie', over een grammofoon die in het bos was achtergelaten. Na voltooiing van 'Van den vos Reynaerde' (die overigens nooit vertoond is) sloot de studio zijn deuren, waarna Du Buy bij Marten Toonder aanklopte voor een baan. Hij werd echter tewerkgesteld en naar Berlijn gezonden om in de wapenindustrie te werken.

Appie Kim van Joop du Buy

Bij zijn terugkeer in Nederland ging hij alsnog werken op de animatie-afdeling van de Toonder Studio's. In het communistische dagblad De Waarheid publiceerde hij tussen 1949 en 1951 zijn strip 'Appie Kim'. Samen met schrijver Karel ten Hoope maakte hij in 1949 'De Avonturen van Bollie, 't Ondeugende Olifantje', waarvan één boekje verscheen

Nimfke en de Nonnenneuker door Joop Du BuyNimfke en de Nonnenneuker door Joop Du Buy
Nimfke en de Nonnenneuker (1974)

Joop Du Buy keerde na verloop van tijd terug naar Duitsland waar hij een aantal kledingzaken opende. In 1974 keerde hij weer terug naar Nederland, waar hij op stripvlak weer van zich liet horen met de erotische underground strip 'Nimfke en de Nonnenneuker', dat verscheen in het seksblad Chic. Het werd ook in boekvorm uitgebracht door House of Magazines.

sticker van Joop Du Buy

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars