Stripgeschiedenis

Joop du Buy

Appie Kim van Joop du Buy
Appie Kim

Joop Du Buy (19/9/1924 - 5/1/1994) nam tijdens in de Tweede Wereldoorlog deel aan een tekenwedstrijd, waarbij in de jury onder meer de vermaarde tekenaar Henricus Kannegieter zat. Voor drie personen zou de hoofdprijs bestaan uit een cursus tekenfilm maken bij de studio's van Marten Toonder. Naast Du Buy kwam ook Hans Kresse door de selectie, met wie hij bevriend raakte.

Appie Kim van Joop du Buy

Deze prijsvraag bleek een truc te zijn om tekenaars te werven voor Nederland Film, een studio opgericht door de Nederlands Nationaal Socialistische Uitgeverij (Nenasu). Daar werd onder leiding van H. Beekman de antisemitische tekenfilm 'Van den Vos Reynaerde' gemaakt. Na voltooiing van de film (die overigens nooit vertoond is) sloot de studio zijn deuren, waarna Du Buy bij Marten Toonder aanklopte voor een baan. Hij werd afgewezen en naar Duitsland gezonden om in de wapenindustrie te werken.

Appie Kim van Joop du Buy

Bij zijn terugkeer in Nederland ging hij werken voor De Waarheid. In dit communistische blad publiceerde hij tussen 1949 en 1951 zijn strip 'Appie Kim'. Samen met schrijver Karel ten Hoope maakte hij 'De Avonturen van Bollie, 't Ondeugende Olifantje'.

Appie Kim van Joop du Buy

Joop Du Buy keerde na verloop van tijd terug naar Duitsland waar hij een aantal kledingzaken opende. In 1974 keerde hij weer terug naar Nederland, waar hij op stripvlak weer van zich liet horen met de erotische underground strip 'Nimfke en de Nonnenneuker', dat verscheen in het seksblad Chic.

Nimfke en de Nonnenneuker door Joop Du BuyNimfke en de Nonnenneuker door Joop Du Buy
Nimfke en de Nonnenneuker (1974)

Appie Kim van Joop du Buy
Appie Kim

sticker van Joop Du Buy

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars