Stripgeschiedenis

Aart Clerkx

Strip uit Aloha, 1972

AlohaAart Clerkx (16 juni 1945), die zich bedient van het pseudoniem Acé, is de zoon van grafisch ontwerper Arnold Clerkx, die in de jaren '40 ook enkele strips tekende. Hij begon zijn loopbaan met een aantal losse strips in het tijdschrift Aloha (1970-1974), nadat hij in datzelfde tijdschrift al tekeningen had gemaakt voor een melkfabriek. Het meest bekend uit de Aloha tijd is de stripfiguur Jan Tit.

Sneeuwklokje
Sneeuwklokje

In die tijd publiceerde hij ook enkele maatschappijkritische strips in Tante Leny Presenteert. Ook maakte hij voor dagblad Trouw dagelijks een strip genaamd 'Jan en Wim'. Daarna verzorgde hij een tijd de achterpagina van De Nieuwe Linie, waarna hij voor Avenue en Nieuwe Revue ging werken.

Dollar door Clerkx

Vanaf 1975 kwam Furore daar ook bij. In Inkt nummer 6 verzorgde hij een pagina strip: 'Inktmannen'. Het Onafhankelijk Toneel gaf van hem uit de strip 'Hamlet', een in zwart-wit uitgevoerde comic, met een cover in kleur. In de Poezenkrant publiceerde hij 'Deciphering Ratcode', een strip die later ook als poster is uitgebracht. In Gummi verscheen van hem 'Sneeuwklokje' en een achterpagina in kleur.

Stripfestival 1981
Stripfestival 1981

Ook was hij nog werkzaam bij De Vrije Balloen en Gezellig en Leuk. Bij Gezellig en Leuk is het boek 'Doodverf' gepubliceerd. In zijn tijd bij Gezellig en Leuk was Clerkx ook nog werkzaam voor De Balloen waar hij de strip 'Jan Klaassen' voor maakte. De laatste jaren houdt Aart Clerkx zich meer bezig met schilderen en het illustreren van toneelstukken van Shakespeare in de vertalingen van Bindervoet en Henkes.

Clerckx op canvas

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Stripfestival 1981