Stripgeschiedenis

Arnold H. Clerkx

Ling Khi Tong door Arnold Clerckx

Arnold Clerkx (Malang, 3 april 1920) maakte reeds op het gymnasium karikaturen van zijn leraren, wat hem doorgaans niet in dank werd afgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij medicijnen in Leiden, alwaar hij werd opgepakt door de Grüne Polizei omdat hij karikaturen van Hitler had gemaakt. Na een jaar gevangen te hebben gezeten in een concentratiekamp bij Keulen, kon hij onderduiken bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In 1945 publiceerde Clerkx zijn strip 'Ling Khi Tong' in het Katholieke blad De Nieuwe Dag.

Ling Khi Tong door Arnold Clerckx

artikel uit De WaarheidMaar toen de hoofdredacteur er na een half jaar lucht van kreeg dat Clerkx geen Katholiek was, werd hij onmiddellijk ontslagen. In de krant van 13 april 1946 werd gelijk een nieuw kinderverhaal aangekondigd. De tekenaar probeerde het vervolgens bij De Waarheid, maar hij had er niet aan gedacht de cartoon over Stalin uit zijn tekenmap te halen.

 

Joessoef
Joessoef

Uiteindelijk vervoegde hij zich bij zijn zwager in Heusden, de hoofdredacteur van De Sirene, Nieuwsblad voor Noord-Oost-Brabant. Voor dit blad maakte hij vanaf 1947 de strip 'Joessoef', dat liep tot het einde van het tijdschrift. Clerkx richtte zich vervolgens op zijn baan als grafisch ontwerper, een beroep dat hij tot aan zijn pensioen uitoefende. Hij is de vader van striptekenaar Aart Clerkx.

Ling Khi Tong

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars