Stripgeschiedenis

Nico van Dam

Vera van de Risico, by Nico van Dam
Vera van de Risico (Tina 37, 1974)

Nico van Dam (22 augustus 1923 - 14 oktober 2010) begon zijn carrière bij de reclame- en animatiestudio Tachy, die hij samen met Gerard Cobelens en Harry Roos heeft opgericht. In 1947 werd hij huistekenaar voor de verschillende tijdschriften van uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem. Zo maakte hij vele illustraties en voorplaten voor Panorama. Voor de jeugdbijlage Rebellenclub maakte hij ook illustraties, evenals afleveringen van 'Vonkje de Vrolijke Vrijbuiter' (1950-1951) en 'De Droom van Daro, de Durfal' (1951-1952), twee Britse strips waarvan de redactie niet al het materiaal had. Hij werkte jarenlang samen met Bert Bus en Harry Balm in de tekenstudio van De Spaarnestad op het Nassauplein in Haarlem.

Vonkje, by Nico van Dam
Vonkje de vrolijke vrijbuiter

Zijn eerste eigen strip was 'Woep en Wap', die hij van september 1958 tot maart 1966 op tekst van Bert Bus voor Rosita maakte. Van Dam bleef ook actief voor de VNU, de nieuwe organisatie die was ontstaan uit de fusie van De Spaarnestad en De Geïllustreerde Pers. Zo werkte hij jarenlang voor het populair wetenschappelijke tijdschrift Kijk, dat was opgericht in 1968, en maakte hij in de jaren '70 ook strips voor het meidenblad Tina. Vanaf 1974 maakte hij op tekst van Patty Klein de strip 'Vera van de Risco' voor dit blad.

In de tweede helft van de jaren ' 70 maakte hij ook de strip 'Sandra', die gebaseerd was op de Germaanse Gudrun saga. Verder verzorgde hij enkele voorplaten van de albumserie 'Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trigië', totdat hij in de jaren ' 80 met pensioen ging. Samen met Bert Bus en Harry Balm ontving hij in 2004 de Bulletje en Boonestaakschaal voor zijn bijdragen aan het Nederlandse stripverhaal. Nico van Dam overleed op 20 oktober 2010 op 87-jarige leeftijd.

Sandra, by Nico van Dam
Sandra

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars