Stripgeschiedenis

Mies Deinum

Sambo de olifant
Sambo de olifant

Maria Elisabeth Deinum is geboren op 22 mei 1907 in Semarang en overleden in Haarlem in 1985. Zij volgde de Kunstnijverheidsschool te Haarlem en had schilderles bij Lizzy Ansingh. Voor het vak van illustrator kreeg zij lessen van bekende illustrators als B. Midderigh-Bokhorst en Herman Moerkerk. Hoewel zij voornamelijk bezig is geweest als schilderes, heeft zij omstreeks 1936 twee jaar als illustratrice gewerkt voor de Spaarnestad.

Myra, van Mies Deinum
Myra, het elfje en de boze kabouter (Volkskrant, 16-11-1940)

Cover van Sjors, 1937Onder leiding van Herman Moerkerk maakte zij in die tijd talloze tekeningen voor verschillende kinderbladen, waaronder Sjors.

In de jaren vlak voor de oorlog tekende zij drie (tekst) stripverhalen voor diverse dagbladen in opdracht van uitgeverij Pax Holland te Amsterdam. Bij het verhaal 'Sambo de Olifant' schreef zij zelf de teksten, mede geïnspireerd door haar jeugd in Indië. Na publicatie in een aantal plaatselijke kranten, werd het in kleur in boekvorm uitgegeven in 1937.

Sambo de olifantDieren-jamboree

Het jaar daarna verscheen 'De Dierenjamboree', geïnspireerd door de Wereld-jamboree der padvinders die in die tijd in Nederland plaatsvond. De tekst werd geschreven door een onbekende die zich bediende van het pseudoniem RUP.

Dieren-jamboree

Tenslotte schreef en tekende Mies Deinum de strip 'Myra, het Elfje en kabouter Zwartvoet', die onder andere in de Amersfoortse Courant verscheen in 1940. Dit verhaal was geïnspireerd door een reis die Mies Deinum naar Noorwegen maakte.

Dieren-jamboree

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars