Stripgeschiedenis

Loek van Delden

Smidje Verholen

Alouisius W. L. (Loek) van Delden (31 maart 1918, Zwolle - 22 december 2004) bleek als kind al zeer goed te kunnen tekenen. In 1945 werd hij medewerker bij de Toonder Studio's, wegens zijn militaire dienstplicht echter slechts voor enkele maanden.

Mac Muzzle

In 1948 maakte hij zijn eerste eigen stripverhaal: 'Mac Muzzle en het Geheim van de Gouden Boeddha', een verhaal dat duidelijke Toonder-invloeden vertoonde en door vele kranten werd geplaatst. In dezelfde periode illustreert hij voor het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd.

illustratie van Loek van Deldenillustratie van Loek van Delden
Illustraties uit het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd (1948)

In 1949 richtte Van Delden Studio AVAN op. De eerste publicatie van de studio was een kinderboek, 'Hoe de Aardbeien hun Groene Puntjes Kregen'. Hierna ontstond het idee om oude Nederlandse volksverhalen te gaan 'verstrippen' - hieruit volgden 'De Drie Kousenkooplui', 'Slimme Peter en het Gevonden Geld' en 'Smidje Verholen'. Het laatste verhaal, gebaseerd op een Limburgs volksverhaal, werd een groot succes en verscheen, behalve in kranten, ook in boekvorm.

Smidje Verholen

Studio AVAN trok andere tekenaars aan, waaronder Raymond Bär von Hemmersweil, Frits Kloezeman, Willy van Giffen, Jan van Haasteren en Jan van Reek. Men begon aan een nieuw volksverhaal, 'De Heks van Maastricht', maar dit moest worden stopgezet toen woedende lezers 'hun' Smidje Verholen terug eisten. Hierop verrees Smidje uit de doden en zette zijn avonturen nog achttien verhalen lang voort. Het laatste was 'Smidje Verholen en de Neanderman'.

Brigadier Piet

In 1952 vervaardige AVAN 'Brigadier Piet', in sommige kranten verschenen als 'Karel Kleuntje'. Ook deze strip kende een behoorlijke populariteit. Van 1960 tot 1964 was Van Delden in dienst bij een reclame-adviesbureau en tekende hij veel reclamestrips.

Smidje Verholen door Loek van Delden

In 1985 is een aantal verhalen van Smidje Verholen opnieuw uitgegeven in de Friese taal in het Friesch Dagblad. Studio AVAN, al die jaren gevestigd in Van Deldens woonhuis te Den Haag, werd opgeheven in november 1992. Het jaar daarop verhuisde Van Delden naar een verzorgingstehuis, waar hij in december 2004 overleed.

Loek van DeldenLoek van Delden, 1993

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(met dank aan Ernst Slinger)