Stripgeschiedenis

Cor van Deutekom

Joco door Cor van Deutekom
Joco en de Vampier

De tekenaar Cor van Deutekom maakte in de periode voor de Tweede Wereldoorlog politieke cartoons voor kranten uit Nederlands Indië. Hij was als journalist verbonden aan het tijdschrift d'Orient. Ook verzorgde hij reclametekeningen voor Bataafche Petroleum in Surabaya, General Motors en Koninklijke Paketvaart Maatschappij in Batavia.

spotprent door Cor van Deutekom
Spotprent tegen de zwarte handel.

Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog verbonden aan de Nenasu, de Nederlands Nationaal Socialistische Uitgeverij. Als een gedreven nationaal-socialist illustreerde hij het werk van schrijvers als Max Blokzijl en Jan Rudolf Hommes. In december 1942, volgde hij Peter Beekman op als de tekenaar van de 'Rare, Maar Ware Commentaren' pagina uit het NSB weekblad Volk en Vaderland.

 

Volk van Nederland (1941)
Volk en Vaderland (nr. 8 - 7 oogstmaand 1941)

Vanaf februari 1943 maakte hij de strip over het aapje 'Joco' voor het Twentsch Niewsblad. Van deze strip verschenen een aantal verhalen, waaronder 'Joco's Avontuur in China', 'De Maanbruidegom', 'Joco en het Spookschip', 'Joco en het Circus', 'Joco Redt de Rog' en 'Joco's Vacantie-avontuur'. In deze verhalen is overigens van zijn politieke overtuiging niets te bespeuren. Hoewel, de in de verhalen opgevoerde buitenlanders (eskimo's, Chinezen en negers) blonken nou niet bepaald uit in snuggerheid en ze gebruikten hun capaciteiten voornamelijk voor boevenstreken, wat overigens voor die tijd in de Nederlandse krantenstrip gebruikelijk was. Een sleutelrol in de strip was weggelegd voor drankgebruik, een zwakte van de scheepskapitein. Tijdens de oorlog publiceerde hij eveneens politieke cartoons in het Nationaal Dagblad.

Joco door Cor van DeutekomJoco door Cor van Deutekom

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars