Stripgeschiedenis

Jan Bart Dieperink

Heftige Hersens by Jan Bart Dieperink
'Heftige Hersens'

Jan Bart Dieperink is een Nederlands ontwerper, illustrator en cartoonist uit Hilversum die sinds 2000 werkt onder de naam "Crazie Dutch Men". Zijn bekendste stripprojecten zijn zijn krantenstrip 'Hermanus' (2001-2005), rond de clown alter ego van Herman van Veen, en de educatieve grafische romans over puberbreinen, 'Heftige Hersens!' (2013) en 'Voor de Leeuwen!' (2016).

Crazie Dutch Men
Dieperink werd in 1969 in Hilversum geboren. Hij leerde het vak volledig via zelfstudie. Op zijn tiende verjaardag werd hij verrast met een rondleiding door de legendarische Toonder Studio's. Het wakkerde zijn ambitie aan om zelf een striptekenaar te worden, maar hij koos aanvankelijk een ander carrièrepad in de saleswereld. In zijn vrije tijd bleef hij echter tekenen en in 2000 waagde hij de sprong. Onder het pseudoniem Crazie Dutch Men begon hij als ontwerper en illustrator te werken. Hij heeft kinderboeken geïllustreerd en onder meer gewerkt voor het weekblad Nieuwstribune, het maandblad Starstyle, Amsterdam magazine en CJP Magazine. Om zijn inkomen aan te vullen bleef hij verkoopstrainingen geven voor winkelpersoneel en de horeca.

Hermanus, by Jan Bart Dieperink

Samenwerkingen met Herman van Veen
Als jongere had hij al een fascinatie voor de humor van de zanger en artiest Herman van Veen. Van Veen trad vaak op als een clown in een zwart-witte ruitjesjas, wat Dieperink inspireerde om een vedettestrip over dit alter ego te maken. Gelukkig was Van Veen ook geïnteresseerd en in november 2001 verscheen de stripfiguur 'Hermanus' voor het eerst in Van Veens humoristische boekje 'Grappen en Grimassen'. Rond de 800 'Hermanus' stroken verschenen vervolgens in Het Utrechts Nieuwsblad en andere regionale kranten van de Wegener groep. De speelse en surrealistische gags met de Nederlandse komiek in clownsneus en voornoemde jas werden in 2007 door uitgeverij Stripstift in een oblong boekje verzameld, zowel in een Nederlandse als een Duitse editie. Uitgeverij Strip2000 bracht in 2015-2016 vier nieuwe bundelingen uit. Dieperink heeft verder met animator Martin Jan van Santen samengewerkt aan drie proeftekenfilms rond Van Veens clownsfiguur.

Tot 2007 voorzag hij ook de scenario's voor Van Veens voetbalstrip 'Jan Kaman' (ook bekend als 'Jan de Man'), die door Wout Paulussen en later Wilma van den Bosch getekend werd voor de KNVB. Dieperink is ook betrokken bij concepten voor theatervoorstellingen, muzikale uitvoeringen en tekenfilms door de Herman van Veen Studio's.

Hermanus, by Jan Bart Dieperink

Samenwerkingen met Mark Mieras
Samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras werkte Jan Bart Dieperink aan verschillende educatieve boeken over de denkpatronen van adolescenten. 'Heftige Hersens!' (Nieuw Amsterdam, 2013), was de eerste graphic novel en gaf in documentaire vorm inzicht in de verschillende activiteiten in het drukke puberbrein. Waarom worden ze verliefd, jaloers of twijfelen aan hun lichaam? Laura Laaroo deed het grafisch ontwerp en de inkleuring. Het boek werd gepresenteerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar jonge acteurs op het podium scènes uit het boek verbeelden. Deze interactieve show is nadien nog meermaals opnieuw opgevoerd. Een geüpdatete editie werd in 2019 door Bazalt uitgegeven. Dieperink en Mieras' volgende samenwerking was 'Voor de Leeuwen!' (Van Gorcum, 2016), een gids om leraren meer zelfvertrouwen in hun werk te geven door de manieren en het gedrag van hun jonge studenten te begrijpen. Lerares en auteur Marijke van Dijk was adviseur.

Jezus-parodie
In 2018 publiceerde Crazie Dutch Men in eigen beheer Dieperinks religieuze parodie 'Jezus Christus was een meisje', een "onorthodox, satirisch en vrolijk blasfemische boek". Geïnspireerd door de klassieke film 'Monty Python's Life of Brian' (1979) presenteert het een alternatieve visie op de jeugdjaren van de historische Jezus, wanneer hij een vrouw was geweest. In december 2019 zorgde het boek voor ophef, toen supermarktketen Dirk het als prijs aanbood bij een winactie in zijn maandblad Ditjes en Datjes. De conservatieve vereniging CitizenGO was zeer ontstemd over de actie, en dreigde haar leden op te roepen niet meer bij Dirk boodschappen te doen, als de winactie niet zou worden teruggetrokken. Nadat een petitie 20.000 keer werd ondertekend, besloot Dirk zijn excuses aan te bieden en het boek niet langer te promoten.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)