Stripgeschiedenis

Peter van Dongen

Rampokan door Peter van Dongen
Rampokan - Celebes

Peter van Dongen (Amsterdam, 21/10/1966) studeerde aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam en begon na zijn opleiding te werken als illustrator. In de jaren '80 publiceerde hij zijn eerste strips in underground bladen als Rebel Comix en Balloen. In 1990 verscheen zijn eerste bundel met stripverhalen, 'Muizentheater'. Voor dit album, over twee broers in Amsterdam tijdens de depressiejaren van jaren '30, ontving hij de Stripschapspenning voor het beste album van het jaar.

MuizentheaterMuizentheaterMuizentheater
Voorschetsen voor de cover van Muizentheater

Van Dongen ging door te werken als illustrator, maar het zou tot 1998 duren voordat zijn tweede stripboek verscheen, 'Rampoka-Java'. Dit album, over de vrijheidstrijd in de voormalige kolonie Nederland-Indië, is gebasseerd op de verhalen die Van Dongen kende van zijn Chinees-Indische moeder. Het album is vormgegeven in samenwerking met Joost Swarte, en heeft verschillende prijzen gewonnen.

Drayer door Peter van Dongen
Drayer (Rebel Comix #2)

In 2005 verscheen het tweede deel, getiteld 'Rampokan-Celebes', dat opende met het beruchte bombardement van de havenstad Makassar, dat zijn moeder als klein meisje had meegemaakt. Ook dit deel sleepte een Stripschappenning in de wacht.

Van Dongen is in zijn stijl beïnvloed door de Klare Lijn van Hergé en is ondanks zijn geringe oeuvre een van de voornaamste Nederlandse makers van literaire strips. in 2013 liet hij weer van zich horen, toen Oog&Blik/De Bezige Bij zijn boek 'Drie Dagen in Rio' uitbracht. Dit was een strip in opdracht, over een jeugdreis van directeur Lennart Björk van kledingfabrikant Gant. Naar verluidt werkt Van Dongen ook aan een stripbewerking van de novelle 'Familieziek' van Adriaan van Dis.

Tekenwerk van Van Dongen verschijnt verder in kranten en tijdschriften als Onze Taal, VPRO Gids, Het Parool, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Ook werkt hij voor bedrijven als DSW, Martinair en Capgemini, waarvoor hij het stripje 'Capman en Femini' maakte.

postzegel door Peter van Dongenpostzegel door Peter van Dongen
Twee postzegels uit de serie: Uit het Postzegelalbum van Joost Veerkamp (1999)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars