Stripgeschiedenis

Herwolt van Doornen


Tekening voor Furore 12

Herwolt van Doornen is een Amsterdams grafisch ontwerper, illustrator en fotograaf. Zijn werk verscheen zowel in mainstream media (Het Parool, VPRO-Gids, Vrij Nederland) als meer onafhankelijke publicaties (De Poezenkrant, Furore, De God van Nederland). Internationaal verschenen zijn tekeningen in The New Yorker. Sinds de jaren 1970 is hij eveneens regelmatig als tekenaar verbonden aan de Amsterdamse stripwinkel Lambiek.

Jonge jaren
Herman Wolter van Doornen werd op 28 januari 1959 in Amsterdam geboren. Hij begon zijn teken- en ontwerpcarrière in Amsterdam-West. In 1976 besloot hij de stripwereld te verkennen en publiceerde zijn eerste werk in het stripfanzine Inkt, met de markante Flip Fermin (toen nog medewerker bij Lambiek) als redacteur. In de daaropvolgende jaren was Lambieks Kees Kousemaker (die een opleiding tot tekenleraar had gehad) de scherpste criticus van elke nieuwe tekening die Herwolts tekentafel verliet. Daarnaast hielp Herwolt Kees met verschillende klusjes bij Lambiek. Zo leverde hij verschillende bijdragen aan het Lambiek Bulletin (1977-1979). Samen met Job Goedhart was hij ook het brein achter Lambieks iconische ZIP straatbord en -logo. Herwolt koos het inmiddels beroemde beeld uit het 'Suske en Wiske' album 'Prinses Zagemeel' (dat ook in de linkerbovenhelft van deze pagina te zien is), waarna Job Goedhart het ontwerp in de vorm van de bekende rode 'Suske en Wiske' covers voorstelde. Onno Docters van Leeuwen schilderde in 1980 het oorspronkelijke uithangbord, dat inmiddels een icoon in het Amsterdamse straatbeeld is. De in het oog springende illustratie siert eveneens Lambieks winkelzakjes.

Hij werkte een jaar bij Har van Fulpens stripuitgeverij Drukwerk, toen een ontmoetingsplek voor de tekenaars van Tante Leny Presenteert, zoals Peter Pontiac en Aart Clerkx. Hierna schreef Herwolt zich in bij de Gerrit Rietveld Academie, waar hij in 1983 afstudeerde als grafisch ontwerper met een specialisatie in symbooltaal. Hij ging aan de slag als ontwerper van boekcovers en logo's, en werkte als freelancer voor Paul Mijksenaars bewegwijzerings-studio.


"Spot illustraties", eigendom van The New Yorker

Strips
In 1992 maakte hij op de achterkant van de VPRO-gids een strip rond een spokenfamilie, genaamd 'De Familie Wittewas'. In 1993 maakte Herwolt zijn opwachting in The New Yorker met vele zwart-wit tekeningetjes, die door de jaren heen als zogenaamde "spot illustraties" werden gebruikt. Zijn werk verscheen eveneens in Vrij Nederland (2006-2007), Het Parool, de VPRO-gids, Piet Schreuders' tijdschriften Furore en De Poezenkrant, het satirische kwartaalblad De God van Nederland (2013-2016) en het 365 afbeeldingen tellende boek 'The Cat-A-Day Tales' (Rubinstein, 2005), met teksten van Aletta Schreuders (vrouw van Piet Schreuders).


Beelden uit 'The Cat-A-Day Tales'.

Associatie met Lambiek
Door de jaren heen bleef Herwolt met Lambiek samenwerken. In 1988 ontwierp hij de Lambiek-stickers die op de "Amsterdammertjes" geplakt werden om voorbijgangers naar Kerkstraat 78 te lokken. Twintig jaar later verscheen zijn tekening van Lambik als ridder te paard op de cover van het hommageboek, '40 Jaar Lambiek' (2008). In 2018 assisteerde hij Boris Kousemaker, Bas Schuddeboom en Cyril Koopmeiners met het samenstellen van het boek '50 Jaar Lambiek' (Les Éditions Lambiek, 2018) dat een overzicht bood van halve eeuw aan tekeningen rond de winkel. De tekst werd in het Engels vertaald door Kjell Knudde.


Hommagetekening voor Lambieks 25ste verjaardag (1993) en de cover voor het '40 Jaar Lambiek' jubileumboek (2008).

Stadsboekwinkel van Amsterdam
Sinds 2007 is Herwolt de manager van de Stadsboekwinkel Amsterdam in het monumentale gebouw De Bazel in de Vijzelstraat, waar de gemeentearchieven van Amsterdam zijn ondergebracht. Met de geschiedenis en pracht van Amsterdam als zijn dagelijkse werkomgeving, maakt Herwolt tegenwoordig vooral "en plein air" tekeningen en schilderijen rond de Amsterdamse kanalen en Artis. Deze plaatst hij op zijn Facebook en Instagram feeds met de hashtag #herwolt, waaronder ook zijn opmerkelijke straatfotografie te bewonderen is. Een selectie van Herwolts foto's uit de periode 2012-2016 werd door Piet Schreuders in het boekje 'Her en Der - Amsterdamse ogenblikken' (2016) gebundeld.


Ter gelegenheid van Herwolts vijftigste verjaardag werd begin februari 2009 een kleine tentoonstelling in Galerie Lambiek gehouden.

herwolt.wordpress.com
herwolt.com

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom & Herwolt van Doornen)