Stripgeschiedenis

Guido van Driel

Om mekaar in Dokkum by Guido van Driel
Om mekaar in Dokkum

Guido van Driel (1962) begon zijn carrière als tekenaar in 1986 bij studentenweekblad Folia van de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien heeft hij talloze illustraties gemaakt voor kranten en tijdschriften, onder andere Het Parool, NRC Handelsblad en De Volkskrant. In 1994 debuteerde hij als stripmaker met 'Vis aan de Wand', gevolgd door 'Mijnheer Servelaat Neemt Vakantie' in 1996. Beide boeken vielen in de prijzen in binnen- en buitenland.

Toen we van de Duitsers verloren, by Guido van Driel 2002
Toen we van de Duitsers verloren

In juni 2000 verscheen 'De Fijnproever', een verhaal dat zich afspeelt in de Amsterdamse rosse buurt. Zijn volgende strip, 'Toen we van de Duitsers verloren' (2002), ging over het WK voetbal in 1974 en werd voorgepubliceerd in Het Parool. Hierna volgden 'Om Mekaar in Dokkum' (2004), 'De Ondergang van Amsterdam' (2007) en 'Gasten' (2012). Van Driel is ook documentairemaker en heeft aan verschillende filmprojecten gewerkt, onder andere zijn eigen film 'In Suburbia Hollandiae'.

Toen we van de Duitsers verloren by Guido van Driel

De première van Van Driels filmbewerking van 'Om Mekaar In Dokkum', genaamd 'De wederopstanding van een klootzak', was tijdens het 42ste International Film Festival in Rotterdam in 2013. De hoofdrol werd vertolkt door Yorick van Wageningen, terwijl er speciale bijrollen waren gereserveerd voor striptekenaar Eric Schreurs en uitgever Hansje Joustra.

De Fijnproever, door Guido van Driel
De Fijnproever

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars