Stripgeschiedenis

Toon van Driel

FC Knudde, by Toon van Driel

Toon van Driel (Amsterdam, 16 februari 1945) begon zijn carrière bij een reclamebureau, maar werkte uiteindelijk drieëneenhalf jaar als steward bij de KLM. In de periode van werkeloosheid die hierop volgde ontwikkelde hij zijn bekende voetbalstrip 'F.C. Knudde'. De droogkomische strip over Nederlands onhandigste voetbalteam verscheen voor het eerst in het Algemeen Dagblad in 1973 en Toon (hij ondertekent zijn strips alleen met zijn voornaam) had een hit te pakken. De term "Tikkie terug, Jaap" is tot op de dag van vandaag op voetbalvelden te horen.

Naast de dagstrip verscheen er vanaf 1977 ook een wekelijkse grap van een halve pagina in het stripblad Eppo, en vanaf het jaar daarop maakte Toon langere verhalen voor Nieuwe Revu. In 1979 verkocht Van Driel zijn rechten voor de strip aan uitgeverij De Vrijbuiter, waarna hij het tekenwerk grotendeels overliet aan zijn assistent Ray Nicholson. Tegenwoordig staat de strip nog in het Brabants Dagblad en in het Limburgs Dagblad.

Ab Normaal, by Toon van Driel

Een andere beroemde strip van Toon is 'De Stamgasten', over de tooggesprekken van een groep dieren. De strip begon vijf jaar na 'Knudde' in het Algemeen Dagblad en enkele van de stamgasten kregen eigen series, zoals de onhandige leeuw 'Felis Leo' in Robbedoes en het oversekste konijn 'Ab Normaal' in Panorama. Ook verschenen er meer dan veertig albums, waaronder enkele reclame-uitgaven.

Felis Leo, by Toon van Driel

Van Driel maakte verder een hoop strips voor Eppo en zijn opvolgers Eppo/Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad, zoals 'De Stuntels' met Jan van Haasteren (1978-1979), 'Rokus en de Rest' (1980-1985), 'Knetter' (onder het pseudoniem Glob, 1985-1987) en 'Het Vreemdelingenlegioen' (1985-1994).

Andre van Duin, by Toon

Nieuwe krantenstrips waren 'Hullie' voor het Algemeen Dagblad (als John Myshkin) en langlopende Telegraaf-strips als 'De Familie Weltevree' en 'Wibo & Gorp'. Toon maakte ook diverse strips met de bekende komiek André van Duin in de hoofdrol. Vanaf 2008 levert hij actueel sportcommentaar op de nieuwssite Nu.nl en tegenwoordig ook met een dagelijkse strip op de sporpagina's van de gratis krant Metro.

Weltevree, by Toon

Verschillende Toon-creaties zijn ook op tv verschenen. Vanaf september 1975 was 'F.C. Knudde' een vast onderdeel in het tv-programma 'AVRO's Sportpanorama' en het konijn 'Ab Normaal' had zelfs zijn eigen show. Toons tekeningen zijn minimaal, en duidelijk geïnspireerd door Reiser, en daardoor snel leesbaar en toegankelijk voor een groot publiek. In 1988 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2013 vierde hij zijn veertigjarig jubileum als striptekenaar. Voor de gelegenheid verscheen bij Trichis Kick Uitgevers een compilatieboek met de beste grappen van 'F.C. Knudde'.

comic art by Toon van Driel

www.toonvandriel.nl

Register van tekenaars
Engelse biografie in de Comiclopedia