Stripgeschiedenis

Uco Egmond

Eppo, by Uco Egmond

Uco Egmond werd op 8 oktober 1948 in Eindhoven geboren. Zijn vader had zijn eigen muziekwinkel, en was later mede-eigenaar van de beroemde gitarenfabriek Egmond. Uco studeerde industriële vormgeving aan de T.H. Delft, en begon zijn artistieke loopbaan met enkele reclameopdrachten. Vanaf 1973 was hij ook actief als striptekenaar voor het weekblad Pep. Zijn eerste figuurtje werd gelijk zijn bekendste creatie; 'Eppo'. Deze onhandige jongeman leende nog geen twee jaar later zijn naam aan een nieuw stripblad. Uco Egmond werd een productief tekenaar voor Eppo, het tijdschrift dat in 1975 ontstond door de samensmeling van de Oberon-bladen Pep en Sjors.

Falco en Donjon, by Uco Egmond
Falco en Donjon - De Zwarte Toren (Eppo #4, 1984)

Naast de wekelijkse gag met Eppo, Ouwe en de hond Pineut bedacht Egmond in 1976 samen met Peter Coolen ook de strip 'De Leukebroeders', over een groep monniken. Egmond en Coolen gebruikten hiervoor het gezamenlijk pseudoniem Peco. In de vroege jaren '80 volgde de historische strip 'Falco en Donjon', waarvoor Egmond in eerste instantie zelf de scenario's schreef, maar later een beroep deed op Gerrit Stapel en Hanco Kolk. Door zijn drukke werkzaamheden gaf hij midden jaren '80 de 'Eppo' strip uit handen aan Gerard Leever.

Het Bordenvolkje, by Uco Egmond
Het Bordenvolkje

Uco Egmond verliet het tijdschrift Eppo in 1986, en richtte zich vanaf dan volledig op commercieel werk via zijn Line Up illustratiestudio in Eindhoven. Hij bleef echter vele strips tekenen voor reclamedoeleinden. Bekend is onder meer de stripserie 'Het Bordenvolkje', die hij in opdracht van Veilig Verkeer Nederland maakte, en die werd uitgegeven door Standaard Uitgeverij. Daarnaast maakte hij strips en illustraties met 'De Familie Voordeel' en 'Botje' voor de folders van Piet Kerkhof, en ontwikkelde hij 'Dutchy', de mascotte voor het Nederlands Elftal tijdens het WK 1994.

Junior & Co by Uco Egmond
Junior & Co (Goal! #6, 2011)

Daarnaast verzorgde hij de strip 'Junior & Co' voor Voetbal International Junior, een tijdschrift dat later hernoemd werd naar Goal!. Egmond keerde terug naar zijn eerste figuurtje, toen Rob van Bavel van de Don Lawrence Collection het tijdschrift Eppo in 2009 nieuw leven inblies.

Eppo by Uco Egmond

Egmond werd hierin bijgestaan door inkter Dick Heins en schrijvers als Herman Roozen en Alex van Koten, tot hij vroeg in 2013 het tekenwerk overdroeg aan René Uilenbroek. In 2011 gaf Egmond nog in eigen beheer het stripboekje 'TobKok' uit, waarvan ook enkele afleveringen in Eppo verschenen. Samen met Piet Souer werkt hij in 3D animatie in zijn Comic Design Studio.

Tobkok by Uco Egmond
Tobkok

www.comicdesign.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars