Stripgeschiedenis

Piet van Elk

Plucky Pluis by Piet van Elk
Plucky Pluis (Stripfilm, 2 oktober 1945)

Piet van Elk (geb. 30/6/1919 - 23/6/1994) heeft aan de Kunstnijverheidschool in Amsterdam zijn opleiding gevolgd. Van Elks eerste strip was 'De Avonturen van de Drie Musketiers', een boekuitgave die hij in de zomer van 1942 uitbracht in eigen beheer, samen met zijn broer John. In de herfst van datzelfde jaar werd deze strip gevolgd door een tweede, soortgelijke uitgave: 'De Avonturen van Ridder Rudolf'.

Avonturen van Bim: De Treinrovers, door Piet van ElkAvonturen van Ridder Rudolf
Avonturen van Bim: De Treinrovers, en Avonturen van Ridder Rudolf

Bim en de vedrwijning van Moneypump Jr., door Piet van ElkNog tijdens de oorlog begon Van Elk met zijn bekende stripserie 'De Avonturen van Bim', over een poesje, dat later een mannetje werd, omdat Van Elk vond dat het figuurtje anders te veel op Tom Poes zou lijken. De eerste drie verhalen, 'De Ballon-tocht naar de Middeleeuwen', 'De Brug over de Oceaan' en 'Bim in Amerika', verschenen in 1943 en 1944, de eerste twee in boekvorm. De teksten van deze verhalen waren nog door John van Elk geschreven, die helaas kort voor het einde van de oorlog in concentratiekamp Neuengamme overleed.

Bim, uit: Bim en de treinrovers, door Piet van Elk
Bim, uit: Bim en de treinrovers

Na de oorlog trok Van Elk een vroegere vriend van John, Eddie Bayer, aan om de teksten voor Bim te gaan schrijven. Deze geestige en bevlogen tekstschrijver blies de verhalen van Bim nieuw leven in, en verzon de karakters van Mugli Basli en de gemene Geoffrey Wicked.

Bim in Lemurie, door Piet van Elk
Avonturen van Bim

Kort na de oorlog begon Van Elk het blad Stripfilm, waarvan slechts vijf nummers verschenen. Later richtte Van Elks studio zich op het produceren van strips voor regionale en Vlaamse kranten. Onder Van Elks studiomedewerkers bevonden zich Henk Albers, Albert van Beek, Siem Praamsma, Hans Nije, Willy Kuyer en Francis Paid.

Bim, door Piet van Elk (Stripfilm, 2 oktober 1945)
Bim (Stripfilm, 2 oktober 1945)

Vanaf 1945 verscheen Bim in een groot aantal regionale bladen, totdat Van Elk in augustus 1951 met de serie stopte. De reeks omvat zo'n 28 verhalen, bestaande uit 45 tot 60 afleveringen. Daarna kwamen er nog twee boekjes uit van 'De Avonturen van Bim'. De complete Bim-serie is verschenen in het Eindhovens Dagblad.

Avonturen van Bim: Het Verdwenen Land Lemurie, door Piet van Elk

Een andere serie, 'Dokie Durf', die Van Elk omstreeks dezelfde tijd maakte, werd door Uitgeverij Persbelangen aan diverse kranten verkocht. Los daarvan boden Van Elk en zijn tekstschrijver Bayer (pseudoniem Hilarion) enkele verhalen aan dagblad De Tijd. De reeks 'Berry en Terry' verscheen in Het Parool en 'De Avonturen van Oem' werd gepubliceerd in Trouw. Ook maakten zij de strip 'De terugkeer van Graaf Cagliostro', die voor een wat volwassener publiek bedoeld was.

Oem op zoek naar Pongo, door Piet van Elk
Oem op zoek naar Pongo

In oktober 1951 vertrok Van Elk naar Zuid-Frankrijk om zich op de schilderkunst te storten. Na zijn terugkeer in 1955 legde hij zich toe op tekenfilms. Hij werkte voor de Toonder Studio's mee aan producties als 'Moonglow' totdat hij zich uiteindelijk in de Verenigde Staten vestigde. Daar kreeg hij in 1964 een aanstelling bij de Studio Hanna-Barbera als tekenfilm-achtergrondschilder, onder andere voor 'The Flintstones' en 'Scooby Doo'. De verhalen van Van Elk werden herdrukt door Uitgeverij Boumaar uit Zutphen, en door Stripwinkel Paulus in Alkmaar (ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de winkel) in 1992. Van Elk was sinds 1982 gepensioneerd, en bracht zijn zomers regelmatig in Nederland door, op een camping in Schagen. In 1994 overleed hij, tijdens een van deze vakantiebezoeken.

Met dank aan Ernst Slinger voor het merendeel van de informatie.

Piet van Elk

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars