Stripgeschiedenis

Jan Dirk van Exter

De Waterdemon van het Alkmaaarder-meer, door Jan-Dirk van ExterDe Zwarte Schaduw, door Jan-Dirk van Exter

Jan Dirk van Exter (13/10/1915 - 11 mei 1982, Amsterdam) begon zijn loopbaan in 1932 bij de Heldersche Courant. Vanaf 1934 was hij freelance tekstschrijver en illustrator voor bladen als De Tijd, Algemeen Handelsblad, Waterkampioen en Doe Mee, waarvoor hij onder andere 'Avonturen onder de Waterspiegel' tekende. In de mobilisatietijd ontwierp hij voor het Algemeen Handelsblad de strip 'Jan Kordaat', over een soldaat. Juist toen deze zou starten, brak de oorlog uit. In 1943-44 werkte Jan Dirk van Exter bij de Toonder-Geesink Studio's.

De Pampuspiraat, door Jan-Dirk van Exter
De Pampuspiraat

Tijdens de bezetting verzamelde Van Exter alle moppen die de ronde deden. Een bundeling hiervan, met illustraties van zijn hand, verscheen begin 1944 op de met de hand voortbewogen pers van de illegale drukkerij DAVID (De Algemene Vrije Illegale Drukkerij), onder de titel 'Ken-je-die?'. Een gebonden herdruk verscheen in 1945 met een omslagtekening van Marten Toonder.

Fred Frame, Vliegtocht van de oliemagnaat, door Jan-Dirk van Exter
Fred Frame, Vliegtocht van de oliemagnaat

Van Exter werd door de bezetter gearresteerd en gevangen gezet in Leeuwarden, waarvandaan hij werd getransporteerd naar een werkkamp bij Hannover. Hier werd hij bevrijd op 10 april 1945. Na de oorlog ging hij werken voor het beschouwend en satirisch tijdschrift Sic, waar hij illustraties, cartoons en de tekststrip 'Atomo' verzorgde.

Brommy en Tommy in: Tombola!, door Jan-Dirk van ExterBrommy en Tommy in: de schatgravers!
Brommy en Tommy in: de schatgravers!

In december 1946 begon hij met de ballonstrip 'Rikki en de Waterdemon van het Alkmaarder-meer' voor verschillende Noord-Hollandse dagbladen. Deze strip werd een jaar later door alle bladen van de toen opgerichte Regionale Dagblad Pers overgenomen en liep tot 1956, evenals Van Exter's kinderstrip 'Pim, Pam en Pom'. Tussen december 1949 en april 1950 tekent hij verder op tekst van Dirk Huizinga een stripbewerking van 'De Muiterij op de Bounty', die ook in regionale kranten als de Leeuwarder Courant verschijnt.

Brommy en Tommy en de schatgravers, door Jan-Dirk van Exter
Brommy en Tommy en de schatgravers

Op 26 september 1958 startte Van Exters succesvolle tekststrip 'Brommy en Tommy' in Het Parool. In 1972 schakelde hij over van tekststrip naar ballonstrip. In de jaren zeventig publiceerde hij, samen met Gé Tol, 'Onder Zeil', een uitgave met strip-tips voor aspirant-zeilers, en 'Ga Schilderen', voor schilders in spe. Jan Dirk van Exter overleed in 1982.

Pim, Pam en Pom, Circus-artisten tegen wil en dank, door Jan-Dirk van ExterPim, Pam en Pom

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars